Drie partijen achter oproep SP tot negeren ongeregistreerde lobbyisten

24 mei 2009, 22:38 uur | door redactie

De lijsttrekkers van SP, Partij van de Arbeid, GroenLinks en Partij voor de Dieren zullen als lid van het Europees Parlement niet in gesprek gaan met ongeregistreerde lobby-organisaties. SP-lijsttrekker Dennis de Jong vroeg de lijsttrekkers van de acht grote partijen een eenvoudige verklaring te ondertekenen. CDA, CU/SGP, D66, PVV en VVD weigerden die verklaring te tekenen.

Vooral de weigering van Barry Madlener van de PVV valt op. De PVV profileert zich als de partij die de vloer aanveegt met de gevestigde orde in Brussel. Maar ook CDA, VVD, D66 en CU/SGP hebben blijkbaar geen probleem om aan te schuiven bij de vertegenwoordigers van die gevestigde orde die in de hoedanigheid van lobbyisten de belangen van 's werelds grootste bedrijven behartigen. Met achterkamertjespolitiek is blijkbaar niets mis, zolang het gaat om de invloed van grote bedrijven op de politieke besluitvorming.

De Europese Unie kent sinds anderhalf jaar een registratiesysteem voor lobby-organisaties. Helaas is die registratie vrijwillig, zodat alleen lobbyisten die de openbaarheid niet schuwen, zich registreren. Maar liefst 80 procent van de 15.000 lobbyisten is op dit moment niet geregistreerd. Een manier om registratie af te dwingen is als parlementariërs weigeren in gesprek te gaan met niet-geregistreerde lobbyisten. Europarlementariërs van SP, GroenLinks en PvdA werkten al volgens dit principe - de PvdD is nog niet vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

De ondertekenaars verstaan onder 'lobbyisten' organisaties die in Brussel kantoor houden en het lobbyen bij ambtenaren en parlementariërs van de Europese Unie als hoofdtaak hebben. Vertegenwoordigers van (maatschappelijke) organisaties uit Nederland of andere landen die het Europese Parlement bezoeken om daar hun kwesties te bespreken met parlementsleden, rekenen we daar niet toe. Als deze organisaties zich echter laten vertegenwoordigen door een lobby-organisatie in Brussel, dan moet die wél met naam en toenaam geregistreerd zijn. Aan lobbyisten die nóg niet geregistreerd zijn, zullen de ondertekenaars vragen de verklaring te ondertekenen alvorens met hen in gesprek te gaan.

De tekst van de verklaring die Thijs Bermans (PvdA), Judith Sargentini (GroenLinks), Dennis de Jong (SP) en Natasja Oerlemans (PvdD) ondertekenden:

"In Brussel lopen nog teveel lobbyisten rond die zich ondanks verzoeken daartoe van de Europese Commissie en het Europees Parlement niet hebben geregistreerd. Zij weigeren bekend te maken wie ze zijn, welke belangen ze vertegenwoordigen en welke activiteiten ze ontwikkelen. Tot nu toe heeft slechts 20% van de lobbyisten zich geregistreerd. Als Nederlandse Europarlementariërs willen we hier zo spoedig mogelijk verandering in brengen. Lobbyisten moeten zich registreren. Daarom verklaar ik, (...), lijsttrekker voor (...) bij de Europese verkiezingen op 4 juni a.s., dat ik geen contacten zal onderhouden met lobbyisten die zich niet in de openbare registers van de Europese Commissie en het Europese Parlement hebben ingeschreven.”