Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 25 mei 2009

Fiscus discrimineert watersport

De watersport mag als één van de weinige sporten in Nederland niet het lage BTW-tarief van 6% hanteren. De fiscus discrimineert daarmee de watersport. Dat stelt HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersportindustrie.

Zeil- en vaarscholen moeten nu 19% BTW in rekening brengen bij klanten. Vrijwel alle andere sportactiviteiten in Nederland worden met 6% BTW belast. Als reden geeft de Belastingdienst op dat de watersport niet in een gebouw of sportaccommodatie plaatsvindt.

"Dat strookt niet met de geest van de wet om sporten te stimuleren'', stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging. "Bijvoorbeeld het inschrijfgeld voor de avondvierdaagse is sinds kort ook belast met 6% BTW. Hier ging een lange gerechtelijke procedure aan vooraf. De Hoge Raad heeft uiteindelijk besloten dat het wandelparcours met de daarbij behorende voorzieningen als sportaccommodatie in fiscale betekenis gezien kan worden. Er is voor ons geen enkele reden om de accommodatie van een zeil- of vaarschool fiscaal anders te interpreteren."

Gemakzucht
Volgens HISWA Vereniging is gemakzucht van de Belastingdienst de oorzaak. Dijks: "De fiscus beweert dat toepassing van het BTW-tarief van 6% voor zeil- of vaarles niet goed controleerbaar is omdat een belastinginspecteur niet het water op kan om te kijken of er daadwerkelijk zeil- of vaarles wordt gegeven. Maar handhaving kan juist heel goed administratief. De bij HISWA Vereniging aangesloten vaarscholen laten jaarlijks hun instructeurs certificeren via de door de fiscus erkende Commissie Watersport Opleidingen (CWO). De fiscus kan via deze certificering heel eenvoudig controleren dat CWO-vaarscholen wel degelijk sportinstructie geven."

HISWA Vereniging voert een actief lobbytraject richting het ministerie van Financiën om hierin verandering te brengen. Daarnaast begeleidt de vereniging een lopende rechtszaak van een HISWA-lid tegen de Belastingdienst over dit onderwerp.
---

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht