Gemeente Cromstrijen


Oosterse Bekade Gorzen explosievenvrij

25-05-2009

Het detectieonderzoek naar explosieven in de Oosterse Bekade Gorzen in Numansdorp is afgerond. Buiten de brisantpantsergranaat en de brisantgranaat van 20 mm uit de Tweede Wereldoorlog die eind april werden aangetroffen, zijn er geen munitie of explosieven meer gevonden. Een gespecialiseerd bedrijf voerde het onderzoek uit. De gevonden granaten zijn ter plaatse door de EOD tot ontploffing gebracht.

Scholen
Hoewel er geen acuut veiligheidsgevaar was, besloot Deltanatuur om expedities voor schoolkinderen die in de periode van het onderzoek gepland stonden, niet door te laten gaan. De betreffende school is hierover ingelicht. Nu het onderzoek is afgerond, ontvangen de schoolkinderen een nieuwe uitnodiging om op expeditie te komen in de Oosterse Bekade Gorzen.

Oosterse Bekade Gorzen

Het detectieonderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Deltanatuurproject Oosterse Bekade Gorzen. In dit project verandert de landbouwpolder Oosterse Bekade Gorzen in een robuust nat buitendijks natuurgebied. De gorzen worden in de Oosterse Bekade Gorzen in de voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen weer in ere hersteld. Als de kade langs het Hollands Diep straks geopend is, kan het getijde het gebied weer binnenkomen. De beweging van eb en vloed zorgt voor een landschap met kreken, slikken en gorzen. Dit betekent ruimte voor de natuur, maar zeker ook voor de mens. In de Oosterse Bekade Gorzen worden voorzieningen aangelegd die het mogelijk maken om volop van het nieuwe natuurgebied te genieten.

Deltanatuur
Het gebied is een van de projecten van Deltanatuur. Deltanatuur is de verzamelnaam voor de nieuwe gevarieerde, grote waterlandschappen in de Biesbosch en langs rivieroevers en kustranden van de Zuid-Hollandse eilanden. In Deltanatuur komen natuur, recreatie en veiligheid samen. Voor meer informatie kunt u kijken op www.deltanatuur.nl.