Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

20 miljoen euro voor aanpassing aan klimaatverandering

Het nationaal onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat stelt 20 miljoen euro beschikbaar aan de beste onderzoekgroepen om Nederland beter voor te bereiden op klimaatverandering. Centraal staat de vraag hoe we beleid, ruimtelijke investeringen en menselijk gedrag aan kunnen passen aan het klimaat van de toekomst en tegelijk nieuwe kansen kunnen creëren.

Er is kennis nodig om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Om die kennis te ontwikkelen heeft VROM geld voor onderzoek beschikbaar gesteld aan het onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat. Het bestuur van het programma heeft besloten om nu 20 miljoen euro vrij te maken en nodigt universiteiten en kennisinstellingen uit om met projectideeën te komen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Rotterdam, Haaglanden, Schiphol, belanghebbenden in het Waddengebied, de Zuid-Westelijke Delta, het veenweidegebied en de hogere delen van ons land. Het onderzoek verbindt en versterkt de onderzoekactiviteiten van VROM, VenW, LNV en de regionale overheden (provincies, waterschappen en gemeenten). Ook landbouworganisaties, natuurbeheerders, adviesbureaus en projectontwikkelaars nemen deel aan het programma. Al deze partijen hebben hun vragen ingebracht in het programma en financieren mee. Daardoor kan het totale onderzoekbudget tot meer dan 30 miljoen euro oplopen. Voor de meer fundamentele vragen wordt samengewerkt met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en haar programma Duurzame Aarde.

Volgens schattingen hebben we over 30 tot 50 jaar het klimaat van Zuid-Europa. Onze woningen en steden, onze natuur en landbouw, onze dijken en watervoorzieningen zijn daar niet op ingericht. Wel worden iedere dag besluiten genomen over investeringen en de ruimtelijke inrichting van ons land. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die besluiten voldoende rekening houden met het veranderende klimaat? Veelal ontbreekt op dit moment nog de kennis om deze besluiten goed gefundeerd te kunnen nemen. Er zijn acht thema's voor nader onderzoek benoemd: waterveiligheid, zoetwatervoorziening, inrichting landelijk gebied, stedelijke ontwikkeling, infrastructuur, klimaatprojecties, governance en beleidsondersteunende instrumenten. Kennis voor Klimaat vraagt ideeën en daarbij benodigd onderzoek naar technische en maatschappelijke aspecten en naar de wijze waarop nieuwe inzichten vorm kunnen krijgen in de praktijk.

De oproep aan onderzoekers en hun instellingen is vandaag (25 mei) gepubliceerd op de website van het programma Kennis voor Klimaat. Op www.kennisvoorklimaat.nl/opencall vindt u alle relevante informatie inclusief brochure.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Kim van Nieuwaal Programmabureau Kennis voor Klimaat Daltonlaan 400
3584 BK Utrecht
T 088 335 7875
M 06 1151 5786
E k.van.nieuwaal@programmabureauklimaat.nl

Programmabureau Kennis voor Klimaat
Secretariaat: Communicatie: p/a Universiteit Utrecht p/a Alterra, Wageningen UR Daltonlaan 400 Postbus 47 3584 BK Utrecht 6700 AA Wageningen T +31 88 335 7880 T +31 317 48 6540

E office@kennisvoorklimaat.nl E info@kennisvoorklimaat.nl W www.kennisvoorklimaat.nl
Het onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat wordt medegefinancierd door het Ministerie van VROM.

---- --