Zorgnet Vlaanderen vraagt kwaliteitsgaranties voor privéklinieken

25/05/2009 14:00

Zorgnet Vlaanderen

Er groeien alsmaar meer 'klinieken' los van ziekenhuizen: artsen en andere zorgverleners groeperen zich in commerciële ondernemingen waar ze allerlei ingrepen en behandelingen verrichten, al dan niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Zorgnet Vlaanderen telde er in zijn cahier "Zorg te Koop" zo'n 60-tal in Vlaanderen en Brussel. Het gaat voornamelijk om plastische chirurgie, oogheelkunde, dermatologie en orthopedie.

De medische technologie biedt de mogelijkheid sommige specialismen buiten het ziekenhuis uit te diepen. Dit soort commerciële initiatieven rijzen als paddestoelen uit de grond. Zorgnet Vlaanderen drukt zijn bezorgdheid uit over deze ontwikkelingen. De ziekenhuizen moeten toegankelijke zorg bieden, dag en nacht, alle dagen van het jaar. Dat impliceert onder meer de organisatie van relatief dure spoeddiensten en intensieve zorgeenheden. De artsen die er blijven werken zijn er mee de dupe van. Ze moeten de wachtdiensten kloppen en een deel van hun honoraria afdragen. Zorgnet Vlaanderen vindt dat onfair en arbitrair.

Er moet een geïntegreerd beleid komen en alle professionals moeten hun deel van de verantwoordelijkheid dragen. Er dient een duidelijk verschil te zijn tussen de terugbetaling vanuit het RIZIV voor artsen die solidair deelnemen aan de ziekenhuispermanenties en artsen in privéklinieken die hun inkomen maximaliseren zonder een conitnuïteit van zorg te bieden. Uiteindelijk lokken privéklinieken veelal de meer gegoede patiënten, aan wie ze kunnen aanrekenen wat ze willen, terwijl de "moeilijke", meer zorgbehoevende patiënten afgeleid worden naar de ziekenhuizen.

Bovendien is het kwaliteitsdecreet niet toepasselijk op privéklinieken. Er kunnen dus terecht vragen worden gesteld bij de veiligheid van de patiënt. Zorgnet Vlaanderen vraagt dat privéklinieken aan dezelfde normen moeten voldoen als alle andere ziekenhuizen.

Het volledige cahier "Zorg te koop" kan gedownload worden op www.zorgnetvlaanderen.be, rubriek publicaties.