Gemeente Utrecht

Wachtlijst veiligheidsscan kleine bedrijven

Sinds 1 februari zijn al 120 Utrechtse ondernemers geholpen met aanpassingen en trainingen die nodig zijn om de veiligheid in hun winkel of onderneming te verbeteren. Momenteel staan er 50 ondernemingen op een wachtlijst. Het subsidieproject Veiligheid Kleine Bedrijven helpt winkels en ondernemingen met niet meer dan tien werknemers bij het nemen van preventieve maatregelen. Zij krijgen een maatwerk advies en kunnen 50 procent van hun kosten vergoed krijgen met een maximum van 10.000 euro. De komende vier jaar is er in totaal 24 miljoen euro voor 'Veiligheid Kleine Bedrijven' beschikbaar.

Utrecht neemt sinds 1 februari 2009 actief deel aan de landelijke pilot van het project. De gemeente werd hiervoor gevraagd omdat er al veel 'Keurmerk Veilig Ondernemen' projecten lopen en samenhang gewenst is. De werkwijze van het project Veiligheid Kleine Bedrijven is eenvoudig. Eerst voert de gemeente een veiligheidsscan uit die, onder voorwaarden, volledig wordt vergoed. Op basis van die scan krijgt de ondernemer advies over organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen om de veiligheid in het bedrijf te vergroten.

Voor de uitvoering van geadviseerde maatregelen kunnen bedrijven subsidie krijgen van het Ministerie van Economische Zaken. Favoriete maatregelen onder de deelnemende ondernemers zijn: trainingen voor personeel, burenwaarschuwingssystemen, kluizen en camera- en inbraaksystemen.

Aanmelden
Alle ondernemers in de stad Utrecht met niet meer dan tien medewerkers kunnen zich aanmelden bij de gemeente via subsidie-KB@utrecht.nl. Ook ondernemers die nog niet deelnemen aan Keurmerk Veilig Ondernemen projecten kunnen zich aanmelden. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een vereiste. Ook als men al veiligheidsmaatregelen op het oog heeft is het interessant om van deze regeling gebruik te maken en een scan aan te vragen.