Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200804722/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen tegen geuroverlast AWZI Delfluent in Harnaschpolder) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om maatregelen te treffen tegen de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Delfluent in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Het college heeft dit besluit genomen naar aanleiding van de uitspraak die de Raad van State op 9 april 2008 heeft gedaan. De tekst van die uitspraak met zaaknummer 200706272/2 is op deze website te lezen. Een aantal inwoners van Rijswijk stelt nog steeds geuroverlast te ondervinden van de AWZI. De provincie wilde geen maatregelen tegen de geuroverlast treffen, omdat Delfluent bezig was een overkapping op de voorbezinktanks aan te brengen. De tanks worden afgedekt om daarmee de geuruitstoot te verminderen. Met het aanbrengen van de overkapping zou worden voldaan aan de uitspraak van 9 april 2008 van de Raad van State. De inwoners zijn het er niet mee eens dat het provinciebestuur weigert maatregelen te nemen en zijn tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 14 april jl. op zitting behandeld.
2. 200805960/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Spoorzone' van de gemeente Deurne) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Spoorzone' van de gemeente Deurne. Het plan maakt de herstructurering van de oudere bedrijventerreinen in Deurne mogelijk. Het gebied van ongeveer 41 hectare ligt aan beide kanten van de spoorlijn Eindhoven-Venlo, tussen de Binderendreef en de Stadhoudersweg/Liesselseweg. De Boerenbond Deurne en een groot aantal inwoners van de gemeente zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden vooral dat het provinciebestuur alle relevante stukken bij het bestemmingsplan, zoals onderzoeksrapporten, op de juiste wijze ter inzage had moeten leggen. De zaak is op 27 april jl. op zitting behandeld.
3. 200806458/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen tegen hanengekraai in Dronrijp) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Menaldumadeel om op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te bepalen dat de eigenaar van een aantal hanen maatregelen moet treffen tegen het gekraai van de hanen. Zijn buurman had om deze maatregelen verzocht. Hij heeft last van het gekraai van de hanen van de eigenaar die aan de Headyk in Dronrijp woont. Volgens het gemeentebestuur worden de hanen hobbymatig gehouden en heeft de eigenaar van de hanen voldoende maatregelen getroffen om geluidsoverlast tegen te gaan. Ook liggen beide percelen in een landelijke omgeving en kon de buurman weten dat op het perceel naast zijn perceel al bijna 30 jaar hanen werden gehouden. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juli 2008 een eerder beroep van de inwoner gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur volgens haar beter had moeten motiveren waarom hij geen maatregelen wilde treffen, omdat ook sprake kan zijn van geluidsoverlast als wél aan de geluidsnormen wordt voldaan. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 6 april jl. op zitting behandeld.
4. 200806549/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Prins Willem Alexandersportpark, herziening Zwijsen College' van de gemeente Veghel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Prins Willem Alexandersportpark, herziening Zwijsen College' van de gemeente Veghel. Het plan maakt de komst van een middelbare school en een sporthal op een evenemententerrein ten noorden van Veghel mogelijk. Twee omwonenden en de budosportvereniging 'De Wa-Kwai' zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden verwachten extra verkeer door de komst van de school en de sporthal. Zij zijn bang dat een nieuwe weg moet worden aangelegd om dit verkeer te kunnen verwerken. Van die weg zullen zij overlast ondervinden, aldus de omwonenden. De budosportvereniging is bang dat haar sportschool slecht bereikbaar wordt als de toegangswegen naar het evenemententerrein worden verplaatst. Verder is de vereniging het er niet mee eens dat het parkeerterrein bij de sportschool wordt verplaatst naar een centralere plek op het terrein, omdat de middelbare school zich op het parkeerterrein naast de sportschool zal vestigen. De zaak is op 27 april jl. op zitting behandeld.
5. 200806994/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek Volkskrant om openbaarmaking documenten over inval in Irak) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Buitenlandse Zaken van een verzoek van De Volkskrant om openbaarmaking van drie stukken over de Nederlandse positie tegenover een eventuele inval in Irak. De krant heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De minister heeft het verzoek afgewezen omdat het om vertrouwelijke documenten zou gaan die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad. Hierin zijn volgens de minister persoonlijke beleidsopvattingen opgenomen. Deze hoeven volgens de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar te worden gemaakt. De krant is van mening dat de minister onvoldoende heeft gemotiveerd dat de documenten zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad en betwist dat de documenten uitsluitend persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. De rechtbank in Amsterdam heeft in augustus 2008 de krant gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Twee van de drie documenten heeft de minister volgens de rechtbank terecht niet openbaar gemaakt, maar met betrekking tot het derde document, een memorandum, heeft de rechtbank overwogen dat dit document ook passages met feitelijke gegevens bevat. Deze passages moet de minister van de rechtbank openbaar maken. De krant vindt dit niet genoeg en wil dat de minister de drie documenten in zijn geheel openbaar maakt. Volgens de krant zijn de documenten al eerder aan een aantal media verstrekt, zodat de documenten eigenlijk al openbaar zijn. De krant is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 20 april jl. op zitting behandeld.
6. 200807310/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 27 mei 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling voor gebruik van deel van schuur in Terneuzen als winkel) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend voor het gebruik van een gedeelte van een schuur als winkel. Het gaat om een schuur aan de Waterhyacint in Terneuzen. In de schuur worden planten en andere tuinproducten verkocht. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vrijstelling. Zij vinden dat er te weinig rekening is gehouden met hun belangen. Zij vrezen voor aantasting van hun privacy en voor verkeers- en geluidsoverlast. De rechtbank in Middelburg heeft in augustus 2008 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. De zaak is op 27 april jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links english summary Resumé francais sitemap