Ingezonden persbericht


Rekenblokken pakt rekenachterstanden in het VO aan

25 mei 2009

De Inspectie van Onderwijs meldt dat een grote groep leerlingen het voortgezet onderwijs instroomt met een achterstand in basisvaardigheden rekenen. De huidige wiskundemethoden hebben, volgens de commissie Meijerink, jarenlang het (hoofd)rekenen veronachtzaamd en sluiten slecht aan op het rekenonderwijs op de basisschool. Daarom introduceert uitgeverij Malmberg de eerste rekenmethode voor het voortgezet onderwijs: Rekenblokken.

Inspectierapport Basisvaardigheden rekenen in het voortgezet onderwijs

Uit het zojuist verschenen inspectieonderzoek naar de rekenvaardigheid in de onderbouw van het voortgezet onderwijs blijkt dat meestal wel bekend is dat er op alle afdelingen, van vmbo tot vwo, een grote groep leerlingen met rekenachterstanden is, maar dat de activiteiten van scholen niet of nauwelijks gericht zijn op het specifiek aanpakken van die achterstanden. Bovendien blijken volgens het onderzoek de rekenvaardigheden van leerlingen binnen een afdeling sterk uiteen te lopen. Zo stromen leerlingen het vmbo in die zeer weinig rekenvaardigheden bezitten, maar ook leerlingen die rekenen op havo- of vwo-niveau. Voor docenten is dit een wezenlijk probleem: het eist blijkbaar een strikt individuele aanpak om recht te doen aan al die verschillen binnen één klas.

Rekenblokken signaleert en verhelpt individuele rekenachterstanden

Rekenblokken speelt in op de verschillende rekenniveaus van leerlingen en is ontwikkeld op basis van de doorlopende leerlijn rekenen in het Referentiekader Meijerink.

Met Rekenblokken kunnen achterstanden op individueel niveau worden gesignaleerd en verholpen. Dit gaat volledig geautomatiseerd. De leerling kan thuis of op school werken aan de digitale lessen en de downloadbare werkboeken die de leerlijn vanaf groep 6 basisschool tot eind vmbo dekken.

Rekenblokken biedt uitstekende sturings- en volgmogelijkheden voor de school. De regie kan online op afstand plaatsvinden. Door middel van een digitaal leerlingmanagementsysteem kan iedere leerling gevolgd worden en krijgt men tot op leerlingniveau een eindrapportage.

Rekenblokken kan nu worden beoordeeld via een gratis proeflicentie. Scholen kunnen deze aanvragen via www.dehardecijfers.nl.

==================Einde persbericht=======================

Noot voor de redactie,