Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Museum Het Rembrandthuis

25 mei 2009

Nieuwe directeur Museum Het Rembrandthuis

Janrense Boonstra (1953) is door de Raad van Toezicht benoemd tot algemeen directeur van Museum Het Rembrandthuis. Hij volgt Ed de Heer op die op 17 mei is teruggetreden als directeur. De kunsthistoricus Boonstra heeft veel museale ervaring: in de jaren 1979-92 was hij in verschillende functies werkzaam voor de Anne Frank Stichting, waarvan de laatste vier jaar als hoofd museum. Sinds 1994 is hij directeur van het Bijbels Museum in Amsterdam. In deze jaren heeft hij een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk opgebouwd. In zijn beleid staan belangrijke aandachtsgebieden van Het Rembrandthuis als educatie en het zichtbaar maken van de collectie voor een breed publiek hoog op de agenda. Janrense Boonstra zal op 1 augustus met zijn werkzaamheden beginnen.

De benoeming van Janrense Boonstra door de Raad van Toezicht volgt op voordracht van een sollicitatiecommissie bestaande uit dr. Peter Schatborn (voormalig hoofd Rijksprentenkabinet) en Leo Cornelissen (oud-wethouder cultuur Amsterdam), beiden lid van de Raad van Toezicht, onder onafhankelijk voorzitterschap van Annemarie Vels Heijn, oud-directeur presentaties Rijksmuseum en ex-directeur van de Nederlandse Museum Vereniging . Een adviescommissie van het personeel is bij de gehele procedure betrokken geweest.

De Raad van Toezicht is verheugd dat Janrense Boonstra de leiding van het museum op zich wil nemen. Hij heeft voor het Bijbels Museum een reeks succesvolle tentoonstellingen gerealiseerd, waaronder Max Beckmann, litho's in ballingschap gemaakt en Giotto in Amsterdam. Als museummanager heeft hij de grootscheepse restauratie van de Cromhouthuizen - waarin het museum is gevestigd - succesvol geleid, en is hij er in geslaagd een groeiend internationaal publiek aan het Bijbels Museum als ontmoetingsplaats van bijbel, kunst en cultuur te binden.

Janrense Boonstra is enthousiast over zijn benoeming: "Ik heb het Rembrandthuis met goede en aansprekende tentoonstellingen steeds publieksgerichter zien worden. De verdere ontwikkeling van het museum op een positieve en bindende wijze te sturen en met de medewerkers te realiseren, is een uitdaging die ik met veel plezier aanvaard."

Afscheid
Ed de Heer is ruim 17 jaar als directeur aan Museum Het Rembrandthuis verbonden geweest. Onder zijn leiding is de uitbreiding van het museum en de reconstructie van Rembrandts woonhuis tot stand gekomen. Ook heeft hij een reeks succesvolle tentoonstellingen georganiseerd waarmee het museum een internationale reputatie heeft verworven. Met 220.000 bezoekers in het afgelopen jaar behoort het museum inmiddels tot de best bezochte museale instellingen in Amsterdam. Op vrijdag 4 september zal de afscheidstentoonstelling van Ed de Heer Oude liefdes, nieuwe wegen (hedendaagse Europese grafiek) geopend worden.