Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

`Kroel'n in 't zand': Wiechersweg, Giezenkampweg en Kattendaal opgeknapt


Als onderdeel van het project `Kroel'n in 't zand' zijn als proef in de afgelopen maanden drie wegen opgekapt en opnieuw ingericht: de Wiechersweg, de Giezenkampsweg en Kattendaal. De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Lochem en Zutphen hebben hun krachten gebundeld in het zandwegenproject Kroel'n in 't zand. Samen willen zij in het nationaal landschap `De Graafschap' de zandwegen een nieuwe toekomst geven. In het project worden alle openbare zandwegen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Ook wordt een actieplan opgesteld. Met de ervaring opgedaan in het project zal het beheer en onderhoud afgestemd worden op het gebruik door onder meer recreanten en bewoners. Ook de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de zandwegen en de rol voor de landbouw zijn daarbij van belang.

Wiechersweg

Aan de westkant van de Groenlosche Slinge bij Borculo is de Wiechersweg door het kadaster opnieuw uitgezet en heeft de weg weer zijn oorspronkelijke profiel gekregen. Nu is deze weer in alle jaargetijden prima begaanbaar en beleefbaar voor wandelaars, ruiters en fietsers. In de cultuurhistorisch waardevolle stijlrand langs deze weg zijn oude solitaire eikenhakhoutstoven afgezaagd en ook een bosrand is afgezet, zodat zich hier kruiden en struiken kunnen ontwikkelen. Hierdoor past de zandweg beter in het omringende landschap en profiteren dieren, die afhankelijk zijn van een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, zoals geelgors, levendbarende hagedis, patrijs, loopkevers en steenuil.

Giezenkampweg

Deze weg ligt tussen de Wildenborchseweg en de Mosselseweg bij Vorden. De Achtkastelenroute wordt verlegd over de Giezenkampweg. Daardoor komen fietsers langs een horeca-uitspanning. De verlegging van de populaire fietsroute was aanleiding voor een opknapbeurt. Vanwege het mulle zand op deze weg is aan één zijde een halfverhard fietspad aangelegd. Het fietspad is om veiligheidsredenen met paaltjes gescheiden van de hoofdrijbaan.

Kattendaal

Het zandpad, even ten oosten van landgoed Vervolde, is een essentiële schakel in een nieuwe fietsroute tussen de landgoederen Verwolde en Ampsen en de ecologische verbindingszone rond de Dortherbeek. De zandweg was moeilijk begaanbaar voor fietsers. Vanuit Kroel'n in 't zand is, net als bij de Giezenkampweg, een fietspad aangelegd wat ertoe leidt dat deze omgeving nog toegankelijker wordt voor recreanten. Zij kunnen beter genieten van flora en fauna én van de agrarische sector die op een aantal plaatsen haar deuren wil openen voor bezoekers. Maar ook de verkeersveiligheid gaat vooruit: kinderen kunnen via het nieuwe fietspad naar school en zo de drukke Verwoldseweg mijden. Opritten naar agrarische bedrijven zijn verder verbeterd.

Mutatiedatum 25/05/2009