Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Luide sirenetest niet op tweede pinksterdag


In Berkelland is, net zoals in heel Nederland, op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirene te horen. De sirenes geven dan één keer een luid alarm dat 1 minuut en 26 seconden duurt. Omdat het om een test gaat, hoeft u geen actie te ondernemen. Door het jaar heen wordt het sirenesysteem vaker getest, maar dan zonder geluid. Omdat de eerste maandag van de maand juni samenvalt met tweede pinksterdag is er op die dag geen sirenetest. In de maandag juni is de sirene dus niet te horen.

Als de sirene gaat ...

De sirene is een hulpmiddel van de overheid om de bevolking te waarschuwen voor een ramp. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand of een zwaar ongeval. Wat moet u doen als in dergelijke situaties de sirene gaat?

* Ga naar binnen.

* Sluit ramen en deuren (inclusief ventilatieopeningen).
* Zet de radio en/of tv aan (Omroep Gelderland). Via deze omroep wordt u op de hoogte gehouden van de ramp en ontvangt u zonodig instructies.

Bij het sluiten van deuren en ramen (bij een gifwolk bijvoorbeeld) is het de bedoeling dat uw huis - voor zo ver mogelijk - hermetisch wordt afgesloten. Denkt u ook aan de ventilatieroosters? Deze kunnen meestal eenvoudig worden verwijderd. Steek dan een handdoek of iets dergelijks in de opening.

Zorg dat u ingeval van stroomuitval een transistorradio met batterijen tot uw beschikking hebt of luister anders via de autoradio.

Daarnaast is het van belang dat u zo min mogelijk gebruik maakt van de telefoon om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen.

U wordt geacht zo snel mogelijk naar binnen te gaan, lukt dat niet, ga dan in ieder geval niet naar het rampgebied. Het is daar vaak niet veilig, en u bemoeilijkt de hulpverlening.

Mindervaliden helpt u door met hen het dichtstbijzijnde gebouw in te gaan. Mensen die bij u aanbellen kunt u gelegenheid geven om te schuilen.

Alarmering bij rampen en zware ongevallen

De gemeente heeft tot taak rampen en zware ongevallen te voorkomen en te bestrijden.

Bij omvangrijke calamiteiten wordt u gewaarschuwd door sirenes die in de gemeente Berkelland op de volgende plaatsen staan opgesteld:
* Beltrum: bij de sporthal aan de Avesterweg 1a
* Eibergen: op het dak van de Meergaarden aan de Willem Sluyterstraat 6

* Rekken: aan de Zuid Rekkenseweg 21

* Neede: bij de telefoonmast aan de Bleekeneschweg 1
* Noordijk: aan de Karelsdijk/Noordijkerveldweg
* Rietmolen: bij het gemeenschapshuis "De Mölle" aan Het Olland 1
* Ruurlo: bij de bibliotheek aan de Dorpsstraat 30
* Ruurlo: bij het gemeentegebouw aan de Ventersteeg
* Borculo: op de parkeerplaats aan de Pagendijk
* Geesteren: bij dorpshuis de Zonnekamp

* Gelselaar: bij gymzaal de Benneker aan de Driesenweg 25-27
* Haarlo: bij de Molle aan de Eibergseweg 47

Als er meer malen achter elkaar een sirene te horen is, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Maar het kan ook zijn dat u niet door de sirene, maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Elke eerste maandag van de maand is er een "proefalarm". Alléén bij die gelegenheid hoeft u zich niets van het alarm aan te trekken.

Sirenes alleen in dichtbevolkte gebieden

In Nederland staan ongeveer 4.050 sirenes. In de regio Noord- en Oost-Gelderland staan ongeveer 280 sirenes. Deze vallen onder het beheer van de regionale brandweer en worden aangestuurd vanuit de Gemeenschappelijke Meldkamer Apeldoorn.

Niet overal in Nederland staan sirenepalen. De sirenes staan in zogenoemde `gedefinieerde risicogebieden'. Voorbeelden zijn gebieden met meer dan 1.000 inwoners, bedrijventerreinen, snelwegen, spoorlijnen, enzovoort. De sirenepalen moeten een geluidscirkel hebben met een straal tussen de 500 en 750 meter. De sirenes zijn dus alleen te horen in dichtbevolkte gebieden. In dunbevolkte gebieden staan geen sirenepalen. Mocht u in een dichtbevolkt gebied wonen en de sirene buiten niet horen, dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente.

Nadere informatie

Hebt u vragen? Er is informatiemateriaal verkrijgbaar op het postkantoor, bij de bibliotheek of via internet op www.postbus51.nl. U kunt ook bellen met mw. K.M. Ottens van de afdeling handhaving en veiligheid van de gemeente, telefoonnummer 0545-250 336 of e-mail k.ottens@gemeenteberkelland.nl.

Mutatiedatum 25/05/2009