Gemeente Zwolle

Voetballen om neerwaartse spiraal te doorbreken

Datum uitgave persbericht: 05/20/2009

ZEIST, 20 mei 2009 - zaterdag 23 mei 2009 staat het Grote Kerkplein in Zwolle volledig in het teken van voetbal. Vanwege de komst van de Dutch Homeless Cup, de voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen, wordt het Zwolse plein omgetoverd in een heuse straatvoetbalarena. Spelend in korte vier-tegen-vier partijen zal het team uit Zwolle er alles aan doen een goede prestatie neer te zetten. Doel is plaatsing bij de laatste acht, zeg maar het linker rijtje. Dat betekent namelijk meespelen in de finale later dit jaar in Amsterdam en tevens kans op het Nederlands kampioenschap.

De uit Afrika afkomstige Niko is al meer dan vijf jaar in Nederland. Sindsdien wacht hij op een verblijfsvergunning. Hij kan en mag daarom niet werken en heeft nauwelijks mogelijkheden om zich sociaal te ontplooien. Via vluchtelingenwerk kwam hij in contact met het Zwolse team dat deelneemt aan de Dutch Homeless Cup. Voetballiefhebber Niko debuteerde vorige maand tijdens de speelronde in Leiden en imponeerde daarbij zijn coach en begeleider Klaas Klein: 'Niko is een grote aanwinst voor het team; hij is enorm sterk aan de bal. Maar nog belangrijker is dat hij door mee te doen aan deze voetbalcompetitie weer wat vertrouwen krijgt in het leven. Hij heeft de afgelopen jaren veel negatieve dingen meergemaakt, maar voetballen kan hem zeker helpen die neerwaartse spiraal te doorbreken. Al moet hij nog wel werken aan zijn conditie,'voegt Klein er met een glimlach aan toe.

Verhoging zelfvertrouwen

'Deze competitie toont aan dat voetbal in staat is moeilijk bereikbare mensen te stimuleren en weer een eind op weg te helpen', zegt Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal, de organisatie achter de Dutch Homeless Cup. Uit onderzoek blijkt dat de deelnemers door regelmatige training en het spelen van wedstrijden een positievere levenshouding en een betere fysieke gesteldheid krijgen. Door deelname aan de Dutch Homeless Cup durven de voetballers weer in de spiegel te kijken. Veel dak- en thuislozen zijn het niet gewend complimenten te krijgen. 'Tijdens het voetballen gebeurt dat wel, waardoor hun gevoel van eigenwaarde enorm verbetert. Dit geeft hen het stukje zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om te re-integreren in de maatschappij', aldus Jansing.

Wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Dutch Homeless Cup wordt mogelijk gemaakt door Stichting Meer dan Voetbal, het Leger des Heils, USG Restart, Nike, de Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds en de gemeente Zwolle. www.dutchhomelesscup.nl

Over Stichting Meer dan Voetbal:

Meer dan Voetbal, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor een betere samenleving. De stichting ondersteunt clubs bij het vormen en uitvoeren van sociaal beleid, coördineert landelijke projecten en maakt de maatschappelijke rol van voetbal zichtbaar. Projecten van Meer dan Voetbal zijn o.a. Scoren voor gezondheid en de Dutch Homeless Cup. www.meerdanvoetbal.nl.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 20-05-2009 tot 19-06-2009