Ingezonden persbericht


AMBITIESCHETS FOOD VALLEY 2020 OVERHANDIGD AAN VOORZITTER VNO-NCW.

"Maak een eind aan bestuurlijke drukte en ga aan de bak!"

Ede, 25 mei 2009 - "Ik vind het fantastisch dat deze regio het lef heeft om in tot de top 5 in Europa te willen horen op het gebied van gezonde en duurzame voeding." Aldus Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW over de Ambitieschets Food Valley 2020. Wientjes ontving deze Ambitieschets aan het begin van het FoodDebat dat werd gehouden in Cinemec, Ede. Deze Ambitieschets is opgesteld door vertegenwoordigers van bedrijfsleven en Wageningen Universiteit en stelt dat de Gelderse Vallei de voedingsbodem kan zijn voor innovaties in gezonde en duurzame voeding. Daar is de komende 10 jaar 4,8 miljard euro aan investeringen voor nodig. Naar verwachting zal dit 10.000 banen opleveren.

Tijdens het FoodDebat bleek eenstemmigheid over het grote belang van een verdere groei van Food Valley voor de regio. Daarom is samenwerking met plaatselijke en provinciale bestuurders een must. Jan Peter van den Toren, secretaris van het Innovatieplatform, vermeldde dat de overheid voedsel als één van de nationale innovatiegebieden beschouwt en verzekerde dat `Den Haag` met meer dan normale interesse kijkt naar wat in de Vallei gebeurt. ´U heeft goud in handen`. Philip den Ouden, directeur van de Federatie van Nederlandse Levensmiddelenindustrie FNLI stelde vast dat de voedingssector te weinig investeert in innovatie en dat landelijke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven nodig is om dit te verbeteren. Volgens Pieter van Ree, adviseur bij Royal Haskoning, leren vergelijkbare voorbeelden dat focus en een aantrekkelijke leefomgeving tot de belangrijkste factoren horen om de ambitie van deze Vallei tot een succes te maken.

In het daarop volgende debat bleek samenwerking het toverwoord. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden moeten de handen ineen slaan. Samenwerking tussen de betrokken provincies en gemeenten in de Utrechts-Gelderse Vallei krijgt al steeds meer vorm. De regio heeft uitstekende kaarten in handen, waarbij Wageningen Universiteit een bijzondere plaats inneemt. Maar ook de aantrekkelijke leefomgeving en de goede bereikbaarheid zijn van groot belang. Tijd voor actie dus, constateerden Gelders gedeputeerde Verdaas, Utrechts gedeputeerde Ekkers en Food Valley voorzitter Meijer eensgezind. Samen met Vallei voorzitter Van der Knaap en PvdA Tweede Kamerlid Heerts riepen zij de gemeentebestuurders op om geen tijd meer te verdoen aan 'bestuurlijke drukte', maar samen aan de slag te gaan.



Ingezonden persbericht