Een bestaande woonwijk zelfvoorzienend in energie


DRIEBERGEN, 20090525 -- Kan een woonwijk zodanig worden gerenoveerd dat de elektriciteits- en gasaansluiting overbodig worden? Dat is de vraag die centraal staat in het onderzoek `De autarke wijk'. Cogen Projects heeft deze vraag opgepakt naar aanleiding van haar 10-jarige lustrum. De vraag is verder concreet gemaakt door de Jacob Geelbuurt in Amsterdam als voorbeeld te nemen, met de hulp van woningbouwcorporatie de Alliantie. Deze jaren 50 wijk zal de komende jaren grondig worden gerenoveerd.

Autarkie voor gas én elektriciteit is uiteraard een extreem ontwerpcriterium. Energievraagreductie middels een zeer sterke verbetering van de gebouwschil, in combinatie met gebalanceerde ventilatie en de inzet van energiezuinige apparaten staat daarom centraal in de renovatie. Opvallend is dat na de renovatie de vraag naar elektriciteit plotseling de grootste primaire energiebehoefte vertegenwoordigt. Het produceren van elektriciteit wordt daarom prioriteit nummer één voor de vernieuwde woonwijk.
De duurzame bronnen in de omgeving en de beschikbare conversietechnologieën zijn vervolgens geïnventariseerd. Het blijkt dat er meerdere energieconcepten technisch mogelijk zijn waarmee de Jacob Geelbuurt in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. Er is ingezoomd op één concept met maximale benutting van zonne-energie. Het zonneconcept is technisch mogelijk maar blijkt economisch onhaalbaar vanwege de zeer kostbare seizoensopslag van elektriciteit die voor autarkie vereist is. In algemene zin blijkt dat het overbodig maken van de gas- en elektriciteitsaansluiting in een woonwijk niet per definitie tot de meest energetisch en/of economisch verantwoorde oplossing leidt.

Het onderzoek maakt wel duidelijk dat in de omgeving van bestaande woonwijken voldoende duurzame energie beschikbaar is om energieneutraliteit te bereiken. Bovendien ligt dit ook economisch binnen handbereik. Energievraagreductie is hierbij een belangrijke randvoorwaarde. Met de doelstelling om het komende decennium jaarlijks 300.000 woningen (Meer met Minder) te renoveren om de energiekwaliteit te verbeteren, biedt dit grote kansen. Cogen Projects roept daarom op om nu met voorbeeldprojecten te beginnen om de noodzakelijke ervaring op te doen!

Het volledige rapport is opvraagbaar via de website www.cogenprojects.nl


OVER COGEN PROJECTS
Cogen Projects is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in energiebesparing en decentrale opwekking. Oorspronkelijk vooral gericht op decentrale opwekking met WKK-systemen op basis van aardgas. Tegenwoordig geven we ook advies over decentrale opwekking op basis van duurzame technologieën zoals warmte/koudeopslag, biobrandstoffen, wind en PV.