Protestantse Kerk in Nederland


Studiedag over theatrale vormen in de liturgie

di 26 mei 2009
Predikanten en kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk merken steeds vaker, dat gemeenteleden tijdens de kerkdienst méér zijn dan een oor om het Woord te horen. Alle zintuigen doen mee. Hoe kun je daar meer mee doen in de zondagse liturgie? Over die vraag wordt op 26 mei 2009 op Hydepark een studiedag voor predikanten en kerkelijk werkers gehouden. Centraal staat theatrale vormgeving in de liturgie.

Een dominee die niet kan preken heeft het slecht in een protestantse gemeente. Maar bij een goeie preek gaat het niet alleen om een verantwoorde uitleg van een bijbelgedeelte. Dat voelen predikanten in toenemende mate. Het gaat de kerkgangers in de hele kerkdienst bij de preek, in het zingen, in de gebeden om de ervaring van God, van troost, ontroering, blijdschap. Zij hopen in de kerk geraakt te worden. Aangeraakt, bewogen, zodat zij in beweging komen. Mensen hopen dat de kerkdienst zon moment is van ontmoeting met God en elkaar, waarin je die gemeenschap koinoonia ervaart.

Hoe bereiken we dat (meer)? Die vraag houdt veel predikanten, kerkelijk werkers en liturgiegroepen bezig. Er bestaan voor hen al cursussen over vragen als: hoe leer ik concreter en beeldender preken? Hoe versterken we de liturgie? Zitten wij met onze liedcultuur en met onze kerkmuziek nog op de golflengte van veel van onze hoorders en zo niet wat dan? De werkdag van 26 mei is op deze cursussen een aanvulling, speciaal met het oog op het gebruik van theatrale vormen in de liturgie en de theologische verantwoording daarachter.

De werkdag wordt georganiseerd door het seminarium van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), in samenwerking met De Zevende Hemel, centrum voor bibliodrama en dans te Amsterdam. In het najaar en in het voorjaar volgen trainingen van De Zevende Hemel, en/of een pao-cursus van de PThU met het oog op de theologisch-hermeneutische verdieping.

Meer informatie over de werkdag en aanmelding: www.pthu.nl.