Vereniging Milieudefensie


Shell dit jaar voor de rechter in Nederland én VS

Op 26 mei staat oliegigant Shell in de Verenigde Staten voor de rechter wegens vermeende betrokkenheid bij de executie in november 1995 van de Nigeriaanse Ogoni-leider Ken Saro-Wiwa, die geweldloos campagne vierde tegen de milieuvervuiling door Shell in het Nigeriaanse Ogoniland. Milieudefensie ondersteunde zijn strijd destijds. Sinds vorig jaar loopt ook in Nederland een rechtszaak tegen Shell. Vier Nigerianen hebben deze samen met Milieudefensie aangespannen tegen het Nederlandse hoofdkantoor van Shell vanwege olievervuiling in de Nigerdelta. Er liggen drie dagvaardingen bij de rechtbank in Den Haag. Op 13 mei verwachten de advocaten een antwoord van Shell over de eerste dagvaarding, de eerste zitting vindt mogelijk dit jaar plaats.

Een coalitie van Friends of the Earth (het netwerk waarvan Milieudefensie deel uitmaakt), Oil Change International en PLATFORM/Remember Saro-Wiwa is afgelopen maandag een campagne gestart rondom de rechtszaak in de VS. De groepen vragen Shell in deze campagne 'Shell Guilty' ook om te stoppen met het affakkelen van gas in Nigeria.

Nederland
De rechtszaak van Milieudefensie en vier Nigerianen tegen het Nederlandse hoofdkantoor van Shell startte in november 2008. De zaak is
uniek voor Nederland, doordat niet eerder een Nederlandse multinational in
Nederland aangeklaagd is voor milieuschade of mensenrechtenschendingen in het buitenland.

De zaak gaat over olielekkages in de drie dorpen Oruma, Goi (Ogoniland) en
Ikot Ada Udo. Voor al deze dorpen wordt Shell nalatigheid verweten in het
voorkomen van olielekkages, het tijdig en afdoende opruimen van de olievervuiling, of het betalen van compensatie aan getroffen viskwekers en
landbouwers. Olielekkages vormen een groot milieuprobleem in de Nigerdelta. De olieproductie door Shell in Nigeria veroorzaakt gemiddeld vijf olielekkages per week, in een gebied kleiner dan Nederland. Per lekkage stroomt gemiddeld 16 duizend liter olie het milieu in.

Eerste zitting dit najaar De advocaten van de vier Nigerianen en Milieudefensie, prof. dr. LiesbethZegveld en mr. Michel Uiterwaal van het advocatenkantoor Böhler Franken Koppe Wijngaarden, verwachten op 13 mei een antwoord van Shell over de eerste dagvaarding: die van het dorp Oruma. De eerste zitting in de zaak zal mogelijk dit najaar plaatsvinden. Dit hangt af van het antwoord van Shell en van de snelheid van de Haagse rechtbank.

Kijk voor nieuwe informatie over de Nederlandse zaak (oa de dagvaardingen) op: http://www.milieudefensie.nl/shell

Kijk voor meer informatie over de zaak in de VS op: http://wiwavshell.org/

Kijk voor de campagne 'Shell Guilty'op: http://www.shellguilty.com