Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie G. van de Kaa

Titel proefschrift
Standard Battles for Complex Systems: Empirical Research on the Home Network

---

Promotors:
Prof.dr.ir. J.C.M. van den Ende
Prof.dr.ir. H.W.G.M. van Heck

---

Co-promotors:
Dr.ir. H.J. de Vries

Datum
26 mei 2009 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Een gedownloade film op de televisie afspelen: waarom lukt het nog niet?

Organisaties moeten samenwerken om communicatienetwerken te standaardiseren

Iedereen heeft thuis verschillende apparaten, zoals een laptop of een televisie. Vaak is het lastig om deze communicatieapparatuur met elkaar te laten samenwerken, omdat de technologieën 'incompatible' zijn. Bedrijven moeten daarom samenwerken om tot standaarden te komen, stelt Geerten van de Kaa in zijn proefschrift Standard Battles for Complex Systems: Empirical Research on the Home Network. Van de Kaa promoveert op dinsdag 26 mei 2009 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De afgelopen jaren zijn er verschillende 'battles' gevoerd om tot dergelijke standaarden te komen, zoals de concurrentiestrijd tussen HD-DVD en Blu-ray. Van de Kaa stelt dat bedrijven juist moeten samenwerken, zodat er door dit netwerk bredere standaarden ontstaan. Bedrijven profiteren daar uiteindelijk van, omdat hun apparatuur in meer huiselijke communicatienetwerken functioneert.

Van de Kaa ontwikkelt in zijn onderzoek een raamwerk waarmee voorspeld en verklaard kan worden welke standaarden de hoogste kans hebben om dominant te worden in de markt. De diversiteit in het netwerk van betrokken partijen in de 'standaardenstrijd' is hierbij belangrijk, evenals de flexibiliteit van de standaard. Deze moet ook weer niet té standaard zijn, want dan is er geen ruimte meer voor innovatie. Inmiddels heeft Philips het ontwikkelde raamwerk van Van de Kaa geïntegreerd in het besluitvormingsproces rondom standaarden.

Het onderzoek van Geerten van de Kaa is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl