Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen de commissies FIBS, JOC, ESMV en BVM op het stadhuis. De commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie gaat op externe oriëntatie die in het teken staat van inburgering. Lees verder voor meer informatie.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 26 mei 2009, 9.30 uur tot 10.30 uur
Op dinsdag 26 mei heeft de commissie een externe oriëntatie die in het teken staat van het Uitvoeringsprogramma Meedoen door taal, meer specifiek het onderwerp inburgering.
De commissie start bij het Centraal Inburgeringsloket (CIL). Daar krijgen de commissieleden voorlichting over de doorgevoerde verbeteringen bij het CIL. Ook maken de commissieleden kennis met de taal-/leertoets, op basis waarvan inburgeraars een cursus op maat krijgen aangeboden. Vervolgens gaat de commissie naar activiteitencentrum De Waerschut. In dit centrum wordt in het kader van gebiedsgericht werken een project uitgevoerd waarbij ouders van twee verschillende basisscholen in de deelgemeente Noord een inburgeringstraject volgen. Ook wonen de commissieleden een inburgeringsles bij. Vervolgens spreekt de commissie over Voor- en Vroegschoolse Educatie en het project Meedoen kun je leren. De commissieleden sluiten de externe oriëntatie af met een lunch met inburgeraars en andere betrokkenen zoals docenten.

Het bezoek aan het Centraal Inburgeringsloket van 9.30 tot 10.30 uur aan de Schiekade 830 is openbaar. De rest van het programma is vanwege persoonlijke gesprekken met onder andere inburgeraars niet toegankelijk voor pers.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woendag 27 mei 2009, 9.30 uur
De commissie debatteert tijdens de vergadering van woensdag 27 mei over de problematiek rondom woningcorporatie Woonbron en de ss Rotterdam. De leden van de raadscommissie voor Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer zijn ook uitgenodigd bij dit agendapunt aanwezig te zijn. Ook behandelt de commissie de afdoening van een door de heer de Gruiter ingediende motie. In deze motie wordt het college opgedragen om bij elke nieuwe investering in de buitenruimte een bedrag voor onderhoud mee te begroten. Verder komt aan de orde het voorstel tot afdoening van de motie-Cornelissen e.a. met betrekking tot het aanbrengen van meer variatie in de beplanting van de buitenruimte. De vergadering begint om 09.30 uur.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 27 mei 2009, 14.00 uur
De commissie adviseert in haar vergadering van woensdag 27 mei over de Begroting van de Stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam voor het jaar 2009. Het openbaar onderwijs in Rotterdam is per 1 januari 2008 verzelfstandigd. De gemeenteraad heeft een wettelijke taak wat betreft het goedkeuren van de jaarstukken. Vervolgens bespreekt de commissie het voorstel van het college om de motie-Hagenaars over Jeugdvriendelijke Wijken af te doen. Voor elke wijk binnen het programma Kindvriendelijke Wijken is daartoe een plan opgesteld. Aan de hand van deze rapportage zal de commissie de raad adviseren of de motie hiermee is afgehandeld. De voortgang van het actieprogramma Voeding en Beweging komt vervolgens aan de orde. De commissie heeft het college gevraagd de betrokkenheid van ouders bij gezonde voeding en meer beweging door middel van acties te bevorderen en hierover te rapporteren. Tot slot bespreekt de commissie een brief van wethouder Grashoff over het onderwerp culturele vacaturebank en een seizoensopening voor vrijetijdskunst. Enige tijd geleden heeft de commissie hierover om nadere informatie gevraagd bij de bespreking van het Programma Cultuurbereik 2009-2012.

Commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 28 mei 2009, 9.40 uur
De commissievergadering op donderdag 28 mei start om 9.40 uur met de advisering over het voorstel tot afdoening van de motie-Verwijs over het erkennen van verworven competenties. Door het beter benutten van deze methodiek wil de gemeente de participatie van bijstandsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden bevorderen. Hierna bespreekt de commissie de rapportage re-integratie vierde kwartaal 2008 en de tussenrapportage van het actieplan Iedereen werkt mee. Vervolgens spreekt de commissie over het verstrekken van een borgstelling aan de Bank Nederlandse Gemeenten ten behoeve van de financiering van de ontwikkeling en exploitatie van het datacentrum Spaanse Kubus door de stichting Rotterdamse internet eXchange (R-Ix). Na de verordening bodemsanering Rotterdam staan het rapport van de Rekenkamer Deelnemen en Wegblijven en het Jaarverslag Havenbedrijf 2008 op de agenda. De vergadering eindigt met de advisering over het voorstel tot afdoening van de motie-Hagenaars e.a. Plonspakket Maasvlakte 2, over het voor de burger zichtbaar en ruim aandacht besteden aan natuur en milieu bij de aanleg van deze Maasvlakte.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 28 mei 2009, 20.00 uur
De commissievergadering van donderdag 28 mei om 20.00 uur staat volledig in het teken van de vernieuwing van het Rotterdams stadsbestuur. Tijdens de begrotingsbehandeling in 2008 heeft de gemeenteraad het college gevraagd een visie te ontwikkelen op de toekomst van het deelgemeentebestuur van Rotterdam. Dit voorjaar heeft het college de notitie "We kunnen zoveel beter" gepresenteerd. Het college, een delegatie van de gemeenteraad en bestuurders van deelgemeenten hebben tijdens een conferentie in Domburg gediscussieerd over dit plan. Inmiddels heeft het college een aantal beslispunten geformuleerd en de besturen van de deelgemeenten en het college van Rozenburg verzocht een advies uit te brengen. Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen krijgen de deelgemeenteraden de kans zich uit te spreken over de discussiepunten in het voorstel. Daarna gaat de commissie met het college in debat. De besluitvorming over dit onderwerp staat gepland voor de gemeenteraadsvergadering van 11 juni a.s.

Bron: Griffie, 20-05-2009