Wethouder plaatst duurzaam, milieuvriendelijk glaspaneel te Oude-Tonge

25/05/2009 10:15

Hoffstee Holding BV

Thermobel VIP: Glasgevelpanelen met bijzonder hoge isolatiewaarden

Oude-Tonge - Wethouder/loco-burgemeester G.J. van der Valk plaatst dinsdag 26 mei als 1e het glaspaneel met bijzonder eigenschappen in het nieuwe Bedrijfsverzamelgebouw II aan de Boezemweg 13 te Oude-Tonge. De glaspanelen zijn bijzonder dun, mede daardoor bijzonder makkelijk te verwerken, en hebben een extreem hoge isolatiewaarde.

Op dinsdag 26 mei 2009, om 15.00 uur zal wethouder G.J. van der Valk als eerste in Nederland een Thermobel VIP paneel plaatsen. Bezoekers kunnen door middel van beschikbare Thermobel monsters het materiaal zelf bekijken en beoordelen en is er tevens foldermateriaal aanwezig. Glascentrum Goemaat B.V. en de Hoffstee Holding B.V. (ontwikkelaar Bedrijfsverzamelgebouw II) zijn trots dat ze de primeur hebben van deze nieuwe vorm van gevelbekleding in Nederland. Glascentrum Goemaat B.V. heeft voor de toekomst hoge verwachtingen van dit 'eenvoudig' maar duurzaam product.

Milieuwinst

Door de extreem hoge isolatiewaarde, met als gevolg dat er minder warmte of koude weglekt uit een gebouw, wordt natuurlijk milieuwinst gehaald. Maar deze winst gaat nog verder want het milieu wordt veel minder belast doordat de platen licht in gewicht zijn en daardoor minder energie vragen bij het vervoer. Ook het ontbreken van extra handelingen bij het plaatsen belast het milieu veel minder. Daar komt nog bij dat, als de panelen na hun lange levensduur, verwijderd moeten worden ze vrijwel volledig recyclebaar zijn.

Gevelpanelen; ruimtewinst

Thermobel VIP wordt in het Bedrijfsverzamelgebouw II in Oude-Tonge gebruikt als isolerende gevelbekleding. Het gevolg is dat de gevels dunner worden dan bij traditioneel isolatiemateriaal en zodoende een fikse ruimtewinst opleveren. Op een totaal van 100 vierkante meter kan het wel om 4 vierkante meter extra gaan! Er behoeven voor het plaatsen van deze gevelbekleding geen extra voorzieningen te worden genomen, omdat de panelen in dezelfde profielen kunnen worden geplaatst als het 'gewone' dubbelglas.

Veiligheid

Thermobel VIP voldoet aan de Nederlandse norm EN 1279-5 (glas voor gebouwen - isolerend glas) en mag worden toegepast op de plaatsen waar Nen 3569 veiligheidsbeglazing adviseert.

Eenvoudig te verwerken

De Thermobel VIP-panelen zijn volgens het principe van dubbele beglazing opgebouwd. Zo kan de geëmailleerde buitenruit in vrijwel elke gewenste kleur worden geleverd. De binnenruit kan van glas zijn maar ook van ander plaatmateriaal, zoals bijvoorbeeld staal. Tussen de binnen- en buitenplaat zijn vacuümelementen aangebracht die er voor zorgen dat er een optimale warmte- en geluidsisolatie ontstaat.

Volgens een Europees testinstituut blijken de glaspanelen onder het merk Thermobel VIP (Vacuüm Isolatie Panelen) 'veelbelovend'. De panelen zijn, volgens de leverancier Glascentrum Goemaat B.V. uit Goedereede, ontwikkeld met het oog op de hoge eisen die in het Bouwbesluit ten aanzien van de energieprestaties worden gesteld.

Nu zijn er wel meer soorten glaspanelen die een hoge isolatiewaarde hebben, maar deze zijn veel dikker dan het nieuwe product van Goemaat/ AGC. Doordat de panelen bijzonder dun zijn (maximumdikte van 28 mm) zijn zij eenvoudiger en sneller te verwerken en leggen zij veel minder beslag op de bedrijfsruimte.





http://www.goemaatglas.nl