Gemeente Almere

Komst Domus en nachtopvang; verhuizing noodopvang

25-05-2009

Gracht Almere Haven In het pand van het Leger des Heils aan de Spoordreef komen twee andere voorzieningen: nachtopvang en een Domus. Doordat de opvang wijzigt, is aan de Spoordreef geen plaats meer voor noodopvang. Noodopvang Perspectief verhuist daarom naar Markt 110-124 in het centrum van Almere Haven. In deze trajecten werken de gemeente en het Leger des Heils nauw samen.

Op de locatie van het Leger des Heils aan de Spoordreef vindt al jaren dagopvang van daklozen, verslaafden en psychiatrische cliënten plaats. Daarnaast heeft het Leger des Heils op deze locatie een noodopvang voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben. In deze opvang vindt een wijziging plaats door de komst van een Domus en nachtopvang.

Domus
De bestaande noodopvang aan de Spoordreef 14b, waar mensen die dakloos geworden zijn voor zes tot twaalf weken kunnen verblijven, wordt veranderd in een Domus. De Domus is een thuis voor maximaal 24 mensen die niet meer in de samenleving meedoen als gevolg van hun problemen. Meestal zijn zij verslaafd aan drugs en/of alcohol en kampen ze met psychiatrische stoornissen. In veel gevallen leidt dat tot ongewenst gedrag, waardoor ze met politie en/of justitie in aanraking komen. Veel van de toekomstige cliënten zijn mensen die ook nu al de locatie aan de Spoordreef bezoeken. Met een Domusvoorziening blijven deze mensen van de straat, krijgen ze weer een vaste plek en wat rust in hun leven. Door middel van gerichte, persoonlijke ondersteuning lukt het vaak om hen weer steviger op eigen benen te laten staan.

Naast dagopvang ook nachtopvang
Nu staan de cliënten van de dagopvang 's avonds en 's nachts weer op straat. Dit is niet gewenst en daarom wordt op de Spoordreef een nachtopvang voor twaalf personen gerealiseerd. Naast het voorzien in een slaapplek, wordt binnen de mogelijkheden van de hulpverlening een passend zorgaanbod gedaan. Ook praktische hulp zoals koffie, brood, wasmachines, computers en sanitaire faciliteiten maken deel uit van het aanbod.

Noodopvang
Noodopvang Perspectief biedt inmiddels al tien jaar tijdelijk onderdak en begeleiding aan jongeren en volwassenen die niet (meer) over eigen huisvesting beschikken en graag geholpen willen worden om hun leven weer op de rit te krijgen. Na een periode van zo'n zes tot maximaal twaalf weken verhuizen de cliënten naar een reguliere woning onder begeleiding van het Leger des Heils, of naar beschermd wonen. Door de komst van de nieuwe voorzieningen aan de Spoordreef is hier geen plaats meer voor noodopvang. Noodopvang Perspectief verhuist daarom naar Markt 110-124 in het centrum van Almere Haven.

Planning
Het is de bedoeling om de cliënten van Noodopvang Perspectief in Almere Haven, Domus en de nachtopvang vanaf medio 2009 geleidelijk in te laten stromen.

Gemeentebrede ontwikkelingen
Almere is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Bij zo'n grote stad horen ook bijzondere maatschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld verslavingsopvang en opvang voor daklozen. Deze bijzondere voorzieningen zijn in Almere nog niet op peil. Daarom zijn er, op nadrukkelijk verzoek van de gemeenteraad, afspraken gemaakt over de komst van meer maatschappelijke opvangvoorzieningen. De komende jaren moeten verspreid over heel Almere meerdere voorzieningen gerealiseerd worden. Almere staat nu voor de uitdaging om deze voorzieningen in onze stad mogelijk te maken en goed te begeleiden. In het geval van de verhuizing van de noodopvang en de komst van nachtopvang en een Domus doet de gemeente dit samen met het Leger des Heils.

Informatie
Bewoners en ondernemers uit directe omgeving zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. Zij worden door de gemeente en het Leger des Heils geïnformeerd over de verdere ontwikkelingen. Meer informatie over Noodopvang Perspectief, Domus en de nachtopvang is te vinden op www.almere.nl/noodopvang en www.almere.nl/domusennachtopvang.

Pagina('s)


* Domus en nachtopvang

* Noodopvang