Van Gogh Museum


Amsterdam, 26 mei 2009

Van Gogh Museum verwerft schilderij van Pierre Bonnard

Montmartre in de regen: het eerste Nabis-schilderij van Bonnard in Nederlands openbaar kunstbezit

Het Van Gogh Museum heeft onlangs de collectie verrijkt met het schilderij Montmartre in de regen van Pierre Bonnard (1867-1947). Het werk vormt een waardevolle aanvulling op de omvangrijke collectie Nabis-prenten van het Van Gogh Museum. Bonnard heeft Montmartre in de regen geschilderd in 1897, op het hoogtepunt van zijn Nabis-periode. Het schilderij is uiterst representatief voor Bonnards vroege kunstenaarschap. Na de aankoop van De twee zusters van Maurice Denis (1870-1943) in 1991 heeft het Van Gogh Museum met Montmartre in de regen een volgende stap gezet naar een collectie Nabis-schilderijen. Het schilderij is tot en met 20 september 2009 te bezichtigen op de derde verdieping van het Rietveldgebouw. De aankoop is mogelijk gemaakt met steun van de BankGiro Loterij (circa de helft van de aankoopprijs), de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het VSBfonds.

Montmartre in de regen
De Franse kunstenaar Pierre Bonnard schilderde dit sfeervolle uitzicht op Parijs vanuit zijn zolderatelier in de wijk Montmartre. Hij beeldde de rue Tholozé op een regenachtige avond af, terwijl een paardenkoets en donkere figuren onder paraplu's de felverlichte winkeletalages passeren. Naast het levendige straatbeeld oogt het linkergedeelte van het schilderij rustig. Het binnenhofje en de grote huizen verwijzen naar het meer geborgen, besloten leven van Parijs. De blinde muur, pontificaal in het midden, verdeelt de voorstelling en maakt het tot een gedurfde compositie. De grote kleurvlakken, het afwijkende perspectief en de donkere silhouetten verraden de invloed van de Japanse prentkunst. Bonnard was geïntrigeerd door het uitzicht en de rue Tholozé; over een reeks van jaren heeft hij in zeker tien werken (delen van) ditzelfde motief verkend en weergegeven. Twee litho's die daartoe behoren, maken deel uit van de museumcollectie.

Pierre Bonnard
Bonnard werd binnen de groep van de Nabis vooral bekend vanwege de Japanse invloeden in zijn werk. Dit leverde hem de bijnaam 'Bonnard, très Japonard' op. De Japanse invloeden uiten zich in zijn werk door tweedimensionaliteit, overlappingen en sterke contouren, zoals duidelijk te zien is in Bonnards reclameposters. De kunstenaar begon zijn artistieke loopbaan in 1885 in Parijs. Samen met Maurice Denis, Paul Sérusier (1863-1927) en Edouard Vuillard (1868-1940) richtte hij de kunstenaarsgroep Les Nabis op. Zij manifesteerden zich als 'profeten' van een nieuwe kunst en stelden in navolging van Paul Gauguin (1848-1903) hun verbeelding en persoonlijke ervaring voorop. Hun werk laat stilistisch en qua onderwerpkeuze meer verschillen dan overeenkomsten zien. Zo toont het werk van Denis en Sérusier een sterke hang naar het symbolisme en occultisme en schonken Vuillard en Bonnard in hun werk meer aandacht aan de schildertechniek.

Beneficiënten
De aankoop van Montmartre in de regen is mogelijk gemaakt met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds) en het VSBfonds. Deze organisaties stimuleren het openbaar kunstbezit in Nederland. In 2008 heeft het Van Gogh Museum mede met steun van deze organisaties het schilderij De Seine bij Nanterre van Maurice de Vlaminck (1876-1958) kunnen aankopen.


----------