Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 26 mei 2009

Kenmerk 113

Voorjaarsnota 2009: Amsterdam sterker uit de crisis

Het college van B&W zet er alles op in om sterker uit de economische crisis te komen. Amsterdam moet de bruisende stad met internationale allure blijven die ze altijd is geweest en waarin het voor iedereen prettig wonen en vertoeven is. In de Voorjaarsnota 2009 doet het college het voorstel om voor deze maatregelen in de Begroting 2010 meer dan 180 miljoen vrij te maken. Amsterdam pakt haar verantwoordelijkheid, staat voor haar mensen en put kracht uit de crisis.

In 2010 gaat het college gericht investeren om de effecten van de economische crisis te dempen en Amsterdam sterker uit de crisis te laten komen. Extra middelen komen er voor de zwakkere groepen die het hardst getroffen worden. Om Amsterdammers aan de slag te houden worden maatregelen genomen om de arbeidsmarkt en het onderwijs te stimuleren. Het college maakt nadrukkelijk de keuze voor duurzaamheid; niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar óók voor de werkgelegenheid. Amsterdam wil veilig en gastvrij blijven voor bewoners en bezoekers en trekt ook hiervoor extra geld uit. De ruimtelijke sector is hard geraakt door de crisis. Om (acute) problemen in de gebiedsontwikkeling op te lossen werkt het college, samen met de bouwsector, aan steunmaatregelen voor noodzakelijke en beeldbepalende projecten. Dit zal worden bekostigd door andere projecten uit te stellen.

De Voorjaarsnota is richtinggevend voor de besprekingen van de Begroting 2010 die in het najaar zijn. In de Voorjaarsnota doet het college een voorstel aan de gemeenteraad over de hoofdlijnen van de vrij beschikbare ruimte in de begroting. De uiteindelijke beslissing van de gemeenteraad over de Voorjaarsnota dient als richtlijn voor het college bij de voorbereiding van de Begroting 2010. Op dit moment is er 18,3 miljoen structureel en 167,2 miljoen incidenteel extra beschikbaar voor 2010. Onduidelijk is nog wat de gevolgen van Rijksbeleid zijn voor de begroting van 2010.

Om alle investeringen mogelijk te maken stelt het college voor om eenmalig 18 miljoen te bezuinigen en structureel 16 miljoen. Zo wordt er voor 4 miljoen bezuinigd op de inhuur van extern personeel. Ook worden versoberingen op het gemeentelijke apparaat doorgevoerd. Het college houdt nadrukkelijk de mogelijkheid open om, als dat nodig is, aanvullende bezuinigingen door te voeren om de begroting op orde te houden.

Amsterdams Investeringsfonds Het college stelt de gemeenteraad voor om een Amsterdams Investeringsfonds in te stellen met een omvang van 73 miljoen. Dit fonds wordt in eerste instantie gevoed uit het Schipholdividend en inkomsten uit de verkoop van NUON. Dit fonds zal de komende jaren `verstandig' en `duurzaam' worden ingezet. Het fonds wordt gebruikt voor investeringen in de stad die zich terugverdienen en is daarmee een maatregel om Amsterdam op de langere termijn sterker uit de crisis te laten komen.

.




26 mei 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 113 Bestuursdienst
Pagina 2 van 6

Bespreking in de raadscommissies en in de gemeenteraad De Voorjaarsnota 2009 wordt in week 25/26 in de raadscommissies besproken en op 1 juli in de gemeenteraad.

Pb-113