Gemeente Roermond

Roermondse delegatie bezoekt EU-project in Turkije

De delegatie in Turkijke Een delegatie uit Roermond bestaande uit burgemeester Henk van Beers, wethouder Gerard IJff, projectbegeleider en tolk Selcuk Ozturk, ambtenaar Esther Wassenberg en manager van de VVV-Midden Limburg, Sandra Roemen, hebben diverse gemeenten in Centraal Anatolie, Turkije bezocht van 15 mei tot 19 mei 2009.

De delegatie bezocht de gemeenten Cekerek, Kazankaya en Yozgat op uitnodiging van de lokale bestuurders in het kader van een project van de EU waarin kennisuitwisseling op het vlak van toeristische ontwikkeling en plattelandsontwikkeling centraal stond. Tegelijkertijd maakte de delegatie kennis met de bevolking en de cultuur en het landschap van deze regio van Turkije.

Delegatie

De waarneming van de delegatie was dat de schitterende natuur enorm veel potentie heeft. Bijvoorbeeld Capedosia heeft veel indruk gemaakt door zijn unieke beelden en zijn oude en rijke historie. Tegelijkertijd is er nog veel te doen voordat deze potentie ook daadwerkelijk bereikbaar is voor de toeristen uit Europa. Met name de slechte bereikbaarheid en de taal vormen nu nog een grote barrière. Wel moet voorkomen worden dat het massatoerisme de doodsteek vormen voor de kernwaarden van het gebied.

Ook was de delegatie onder de indruk van de gastvrijheid en vriendelijke houding van zowel de bestuurders als de gehele bevolking, zowel in de steden als op het platteland. Een punt van zorg is de snelle ontvolking van de dorpen en steden als gevolg van het wegtrekken van de jeugd voor opleiding en werk in de grote steden. De toeristische ontwikkeling kan deze trend tegen gaan als men er op tijd mee start.

Omgekeerd is de delegatie onder de indruk van de sterke sociale verbanden en onderlinge solidariteit binnen de samenleving die tegelijkertijd open stond voor vreemdelingen zoals wij. Burgemeester Henk van Beers: Wij hebben de zon hier echt ontmoet. Letterlijk omdat ik in mijn gezicht verkleurd ben, maar nog belangrijker in figuurlijke zin door de hartverwarmende gastvrijheid bij de bestuurders en bij alle lagen van de bevolking. Met onze ervaring kunnen wij onder andere ook veel beter de Turkse gemeenschap in Roermond plaatsen.

De steden die bezocht zijn, liggen in een gebied waarin veel zal veranderen doordat er een groot stuwmeer wordt aangelegd en er grootschalige waterwerken worden gerealiseerd in de Cekerek rivier. Het stuwmeer kent een lengte van 40 km als het over drie jaar gereed is en vol met water staat. Stuwmeer

Aanleg van het stuwmeer in Cekere waar men in de toekomst het watertoerisme verder wil ontwikkelen. De bezochte bestuurders toonden zich standvastig en vol overtuiging dat naast het moderne Turkije ook in deze regio mogelijkheden liggen voor verdere ontwikkelingen. Wethouder Gerard IIff: In vier dagen tijd ben ik onder de indruk geraakt van de mogelijkheden die zich hier binnen enkele jaren gaan voordoen. Ik ben ervan overtuigd dat in ieder geval deze westers georiënteerde regio voordelen heeft bij een eventuele toetreding tot de EU. Maar ook voor ons heeft dit grote voordelen die in de loop van deze eeuw zichtbaar zullen worden.

Samengevat: De delegatie heeft de overtuiging dat het EU-project, waar de gemeente Roermond haar medewerking aan heeft gegeven, een onmisbare bijdrage heeft geleverd voor de genoemde ontwikkeling. Belangrijk blijft dat de delegatie goed kennis heeft kunnen nemen van de achtergronden van het project en van de leefwijze daar. Dat draagt zeker bij aan de versteviging van contacten met de Turkse gemeenschap in Roermond.

Publicatiedatum: 25-05-2009 Bijgewerkt: 26-05-2009