Gemeente Gilze en Rijen

Ruimtelijke visie voor herontwikkeling terrein Rath en Doodeheefver vastgesteld

Het college heeft in principe ingestemd met de ruimtelijke visie voor herontwikkeling van het terrein van Rath en Doodeheefver aan de Julianastraat in Rijen.

Uitgangspunt bij het stedenbouwkundig ontwerp is dat het markante beeld van de voormalige fabriek met watertoren en fabrieksschoorsteen gehandhaafd blijft. Het bestaande gebouw is, in de huidige staat, helaas niet geschikt om te verbouwen tot woningen. Het is de bedoeling dat bij nieuwbouw de verschijningsvorm (massa, ritme, karakteristieke details en materialisering) van het L-vormige hoofdgebouw aan de kant van de Julianastraat behouden blijft. Aan de achterkant van het gebouw is er meer vrijheid om de gevel aan te passen.

Het gebouw is door zijn schaal, architectuur en bijzondere elementen als watertoren en fabrieksschoorsteen een belangrijk herkenningspunt aan de route naar het centrum. Om de fabriek beter tot zijn recht te laten komen, wordt het voorterrein tussen fabriek en Julianastraat 'opgeschoond' door de voorgebouwen af te breken en het lage groen te vervangen door een grasveld. In het nieuwe gebouw kan een parkeergarage worden opgenomen, zodat het aantal parkeerplaatsen aan de voorzijde niet groot hoeft te zijn. Aan de noordzijde van de fabriek (hoek Julianastraat-Middenweg) komt een appartementencomplex. De hoogte ervan is nog een punt van aandacht bij de nadere uitwerking van het bouwplan. Achter de voormalige directiewoning komen de duurdere woningen op de grootste kavels en met het meeste groen. Het college heeft opdracht gegeven om te onderzoeken of het originele ketelhuis en de stoomketel behouden kunnen worden, of daarvoor in het plan plaatsingsmogelijkheden zijn en of daarvoor financiële middelen aanwezig zijn of vrijgemaakt kunnen worden.

Belangstellenden voor het project kunnen terecht op een open dag op het terrein die op 1 juni (2e Pinksterdag) van 11.00 uur tot 14.00 uur gehouden wordt.