Partij voor de Dieren


26-05-2009

Partij voor de Dieren protesteert tegen wrede varkensruiming bij Egyptische ambassade

Oproep om Egypte als vakantieland te mijden

Den Haag, 26 mei 2009 - De Partij voor de Dieren voert vanmiddag vanaf 14.30 uur actie bij de Egyptische ambassade aan de Badhuisweg 92 in Den Haag. Getooid met varkenssnuiten zullen leden van de partij oproepen om Egypte als vakantieland te mijden. Natasja Oerlemans, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, biedt om 14.45u een petitie aan om de bezorgdheid namens het Nederlandse publiek over te brengen. Zij zal de ambassadeur oproepen er bij de Egyptische overheid op aan te dringen om de barbaarse ruiming te stoppen. De Egyptische overheid besloot uit voorzorg honderdduizenden varkens te 'ruimen' om de varkensgriep te bestrijden. De manier waarop de Egyptische autoriteiten de dieren afmaken is barbaars en onacceptabel. De ruiming is daarnaast volstrekt onnodig.

Op internet staan afschuwelijke beelden waarop te zien is hoe wreed de varkens afgemaakt worden. 'Honderdduizenden varkens worden op gruwelijke wijze afgemaakt onder het mom van het bestrijden van de varkensgriep. Dat is onaanvaardbaar en draagt op geen enkele wijze bij aan het indammen van de varkensgrieppandemie' , aldus Natasja Oerlemans.

De Werelddiergezondheids-organisatie oordeelt dat het ruimen van varkens geen enkel effect zal hebben op de bestrijding van de varkensgriep. Het griepvirus wordt namelijk van mens op mens overgedragen en niet via varkens. Ook is er in Egypte nog geen enkel geval van Mexiaanse griep geconstateerd. De ontwikkeling van Zoönosen (dierziekten die ook mensen kunnen besmetten), vraagt om een wezenlijk andere kijk op de productie van dierlijke eiwitten, een ruiming als deze heeft daar niets mee te maken.

De Partij voor de Dieren is een e-mailactie gestart en stelde Kamervragen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking (OS) en aan de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). De partij wil van de ministers weten of ze bereid zijn de ontwikkelingsrelatie met Egypte te heroverwegen wanneer de barbaarse ruiming van varkens doorgang blijft vinden ondanks de internationale bezwaren daartegen.