IJZ: Jaarverslag Inspectie Jeugdzorg 2008

Persbericht

Utrecht 26 mei 2009

Jaarverslag Inspectie jeugdzorg 2008

Nieuwe maatregel verscherpt toezicht toegepast

Voor het eerst heeft de Inspectie jeugdzorg in 2008 bij zes justitiële jeugdinrichtingen gewerkt met "verscherpt toezicht". Toezicht wordt steeds meer maatwerk en hoeft minder intensief te worden als de kwaliteit van de zorg beter wordt. De keerzijde is dat de inspectie intensiever en indringender optreedt als de kwaliteit van de zorg tekortschiet en er daardoor ernstige risico's voor het kind zijn.

In 2007 stelde de Inspectie jeugdzorg (IJZ) samen met drie andere inspecties (Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie van het Onderwijs en Inspectie voor de Sanctietoepassing)

bij zes justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) grote problemen vast. De inspecties constateerden dat deze inrichtingen een ernstig risico liepen op een onveilig leef-, behandel- en werkklimaat. De inspecties zijn deze inrichtingen in 2008 nadrukkelijk gaan volgen. Intensiever en indringender dan de IJZ tot dan toe gewend was te doen. De instelling die onder verscherpt toezicht wordt gesteld, legt op verzoek aan de inspectie zo snel mogelijk een verbeterplan voor. Binnen een jaar moeten de verbeteringen zijn doorgevoerd. Na de eerste verbeteringen te hebben doorgevoerd, staan de zes JJI's niet langer onder verscherpt toezicht. Op dit moment staat wel één instelling binnen de gesloten jeugdzorg onder verscherpt toezicht.

De inspectie ziet binnen de jeugdzorg belangrijke positieve ontwikkelingen. Professionaliseringsactiviteiten en systematisch werken worden vaker als belangrijk onderkend.

De jeugdzorgwerkers en hun werkzaamheden komen meer in de schijnwerpers te staan. De eisen aan de jeugdzorg zijn hoog en nemen nog toe. Professionaliteit in de jeugdzorg is dus, nog meer dan voorheen, een noodzaak geworden. Daarom is de inspectie voorstander van versteviging van de beroepenstructuur -registratie, opleidingen, tuchtrecht in de jeugddzorg. De Inspectie jeugdzorg ziet er op toe dat de kwaliteit van de jeugdzorg op adequaat niveau wordt gebracht en gehouden. De inspectie levert hier een bijdrage aan door te benoemen wat goed gaat en verbeteringen te stimuleren.

Noot voor redacties (