Ministerie van Buitenlandse Zaken

Europa en Azië roepen Birma op gevangenen vrij te laten


26 mei 2009 | Europese en Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken hebben Birma opgeroepen alle politieke gevangen op korte termijn vrij te laten en de beperkingen voor politieke partijen op te heffen. De ruim veertig ministers deden de oproep in de slotverklaring van de Azië-Europa conferentie die vandaag in Vietnam is afgesloten.

"Ik heb de Birmese minister te verstaan gegeven dat ook Ang san Suu Kyi onmiddellijk zonder voorwaarden vooraf in vrijheid moet worden gesteld", verklaarde minister Verhagen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De oppositieleidster staat op dit moment terecht omdat ze haar huisarrest zou hebben geschonden; een vergrijp waarvoor ze tot vijf jaar gevangenisstraf kan worden veroordeeld.

Minister Verhagen drong aan op op werkelijke democratisering van Birma. De Europese Unie heeft sancties ingesteld tegen het regime vanwege de voortdurende schendingen van de mensenrechten.

Daarnaast veroordeelden de Europese en Aziatische ministers de kernproef die Noord-Korea maandag heeft uitgevoerd. De proef is een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Minister Verhagen benadrukte dat Noord-Korea terug moet naar de onderhandelingstafel. "De veroordeling, ook van een land als China, laat zien hoe groot de verontrusting is in de regio en de rest van de wereld. Ik hoop en verwacht dat de Veiligheidsraad eensgezind optreedt om de kernproeven een halt toe te roepen en de stabiliteit in Azië te bevorderen."

De ministers van de Europese Unie en van 16 Aziatische landen bespraken tijdens de conferentie verder de financieel-economische crisis, maatregelen tegen klimaatverandering en de dialoog tussen religies en culturen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl