Gemeente Grave

Het gebruik van duurzame energie neemt toe

In 2008 is het gebruik van duurzame energie toegenomen van 2,9% naar 3,4%. Dit komt voornamelijk door het stijgende gebruik van windenergie en biomassa. Het is de bedoeling van de overheid dat het percentage duurzame energie groeit tot 20% in het jaar 2020.

Â
Duurzame energie

Duurzame energie is de tegenhanger van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn al in het verre verleden ontstaan, en kunnen niet (snel) kunnen worden aangevuld. Duurzame energie is oneindig of kan eenvoudig steeds opnieuw worden geproduceerd. Voorbeelden van duurzame energie zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht, bodemwarmte en biomassa.

Biomassa

Tegenwoordig wordt ook biomassa gebruikt als brandstof voor elektriciteitscentrales. Er zijn verder al drie middelgrote centrales die hiervoor afval (hout en mest) gebruiken. Biobrandstoffen worden ook gebruikt in het wegverkeer.

Â

Iets voor u?

Bodemwarmte kan bijvoorbeeld worden benut door het gebruik van een warmtewisselpomp voor de verwarming/koeling van uw huis. Ook is de toepassing van zonnepanelen in veel gevallen mogelijk. Wind- en waterkracht zijn thuis moeilijker toe te passen, maar zijn meer geschikt voor grotere toepassingen via energiecentrales.

Â

Meer informatie?

www.milieucentraal.nl

Â

Â