Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Vragen Arib inzake babysterfte in het noorden stuk hoger

Vragen Arib inzake babysterfte in het noorden stuk hoger

Kamerstuk, 26 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

26 mei 2009

CZ/EKZ 2933518

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de vragen van kamerlid Arib (PvdA) betreffende de hoge babysterfte in het noorden van het land, informeer ik u. De door mij ingestelde stuurgroep Zwangerschap en geboorte heeft tot doel om de bovengemiddelde babysterfte in Nederland te analyseren en met met voorstellen te komen om deze situatie te verbeteren. De stuurgroep is hier voortvarend mee aan de slag gegaan.

In mijn brief Ketenzorg zwangerschap en geboorte van 16 juli 2008 heb ik diverse acties aangekondigd om het landelijke sterftecijfer omlaag te brengen. Babysterfte hangt samen met tal van factoren zoals etniciteit, cultuur, woonomstandigheden, leefstijl en sociaaleconomische positie van de ouders. Maar het hangt ook samen met de kwaliteit van het professioneel handelen en de organisatie van de verloskundige zorg.

Zoals u weet is de stuurgroep Zwangerschap en geboorte door mij ingesteld. Eén van de speerpunten van de stuurgroep is een betere organisatie van de verloskundige ketenzorg (zowel in de eerste lijn als in de tweede lijn) en kraamzorg (betere afstemming tussen zorgaanbieders, veilig werken, goede bereikbaarheid). In het kader van de stuurgroep heeft een van de onderliggende werkgroepen (de taakgroep Organisatie) de opdracht het beschrijven van de optimale inrichting van de verloskundige zorg. Daarmee wordt bedoeld een dusdanige inrichting dat de kwaliteit, toegankelijkheid, doeltreffendheid en doelmatigheid het best gewaarborgd zijn. De taakgroep gaat concrete voorstellen doen hoe die optimale verloskundige ketenzorg kan worden bereikt. Tevens zal een andere taakgroep breder kijken naar welke `achterstandsfactoren' relevant zijn bij de verklaring van perinatale sterfte.

De stuurgroep zal mij aanbevelingen doen om deze situatie te verbeteren. De voorzitter van de stuurgroep is gevraagd om ook expliciet te bezien hoe het zit met de regionale verschillen waar het promotie-onderzoek op wijst.

In mijn brief van 16 juli 2008 aan uw Kamer heb ik aangekondigd dat de stuurgroep Zwangerschap en geboorte de opdracht heeft gekregen om voor
1 januari 2010 een geïntegreerd advies aan mij uit te brengen voor het optimaliseren van de zorg rondom zwangerschap en geboorte.

Begin juni ontvangt u tevens een voortgangsrapportage zwangerschap en geboorte.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink