Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Wijkbewoners zorgen voor primeur

Tropische tuin in Beverwaard

Midden in de Beverwaard tussen de Eckartstraat en de Maurickerf - legden wijkbewoners zaterdag een tropisch tuin aan. Een primeur voor de stad, want dit is de eerste openbare tropische tuin van Rotterdam.

Het is een gezamenlijk project van deelgemeente IJsselmonde en corporatie Woonbron. Pact op Zuid en het Groenjaar betaalden mee. De Tuinacademie Beverwaard begeleidde het bijzondere plan. Want bijzonder is het. Jarenlang lag hier een strook groen ter grootte van een half voetbalveld ongebruikt tussen de huizen. Vorig jaar kwam alles in een stroomversnelling. Plannen werden gesmeed om het groen beter te gaan benutten. De groenstrook kent nu drie afdelingen. Zo is er een ontmoetingstuin met een druk bezochte betonnen tafeltennistafel en plek voor een feesttent. Ook komt er binnenkort een speeltuin voor de kleintjes. En sinds zaterdag is er dus een tropische tuin.

Onder leiding van Liesbeth van Wifferen van de Tuinacademie Beverwaard pootten zaterdag zon vijftien bewoners tropische varens, zilverkaarsen, hostas, passiebloemen en andere tropische planten in de aarde. De tropische tuin meet zon 10 bij 20 meter. Middelpunt is een metalen prieel waarlangs binnenkort bijzondere planten onhoog zullen kronkelen.

Bewoners hebben de afgelopen maanden regelmatig overlegd over de soorten planten, de kleuren en de indeling. De buurt gaat deze tuin zelf bijhouden. Buurtbewoner Benito Cotino beheert de schoppen en de schoffels. Planten die de winterse kou niet aan kunnen, zullen in knolvorm bij de buurtbewoners thuis de winter door gaan brengen.

We zien deze tuin elke dag vanuit ons huis. Een mooier uitzicht kun je niet hebben, zegt Helen Geldorp, terwijl ze de aarde van haar vingers veegt. Elke week gaan we een beetje schoffelen en de boel bijhouden, weet Agaath van den Tempel die op de hoek van de Eckartstraat woont. Maar eerst wordt woensdag de tuin verder afgemaakt. Er komt bijvoorbeeld nog een paadje van cacaodoppen, zoals dat hoort in een tropische tuin.