Woonbond


26-05-2009

Europese verkiezingen op 4 juni

Donderdag 4 juni vinden in Nederland de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. De interesse voor de Europese verkiezingen is nog minimaal. Toch is Europa volgens de Woonbond erg belangrijk, ook voor de meer dan 100 miljoen huishoudens die in een huurwoning wonen. Europa moet namelijk het belang van goede en betaalbare huisvesting vastleggen en stimuleren. Terwijl de nationale overheden voldoende ruimte moeten krijgen om naar eigen wensen invulling te geven aan voldoende goede en betaalbare huisvesting voor mensen met een bescheiden inkomen.

Woonbonddirecteur Ronald Paping: Belangrijk is dat de Europese Unie het recht op wonen als een fundamenteel recht erkent en vastlegt. Er dient in alle EU-landen voldoende fatsoenlijke en betaalbare huisvesting te zijn en dat kan niet aan de vrije markt worden overgelaten. Zoals we het afgelopen jaar bij de kredietcrisis kunnen zien, leiden winststreven en nadruk op concurrentie eerder tot ongelukken dan tot het bereiken van sociale doelen. Dit geldt zeker ook voor de huursector.

De redactie van het Woonbondtijdschrift Woonbondig legde de kandidaat-Europarlementariërs van de grootste politieke partijen een aantal stellingen van de internationale huurdersbond IUT (International Union of Tenants) voor. Waarom zouden huurders op hun (partij) moeten stemmen? Woonbondig plaatste de reacties in het meinummer (klik op onderstaande link). Helaas ontbreken D66 en de PVV in het overzicht. D66 liet weten graag te willen meewerken, maar helaas geen tijd te hebben voor een bijdrage. Ondanks herhaalde verzoeken ontving de redactie van de PVV geen enkele reactie.

Bekijk hier de reacties op de stellingen door de verschillende partijen.

Als twijfelende kiezer kunt u uw voorkeur achterhalen met de EénVandaag Stemwijzer.