Gemeente Rotterdam

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft op zaterdag 23 mei in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) 5 architecten bekend gemaakt die de komende maanden gaan werken aan schetsontwerpen voor het Nieuwe Stadskantoor aan het Rodezand. Een speciale beoordelingscommissie benoemd door het College heeft uit ruim 66 inzendingen de deelnemers aan de ontwerpwedstrijd geselecteerd.

In september worden deze tentoongesteld in het NAi en in de leegstaande winkelpanden van het Stadskantoor aan de Meentzijde. Rotterdammers kunnen vanaf dat moment hun mening geven over de ontwerpen middels een publiekspeiling. De beoordelingscommissie onder leiding van Ole Bouman, directeur van het NAi, draagt op basis van de publiekspeiling en alle selectiecriteria een ontwerp voor aan het college. Het college neemt hier in oktober een besluit over.

Wethouder Hamit Karakus is enthousiast over de deelnemende architecten: Onze ambities zijn hoog: het Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden met architectuur van internationale allure; een gebouw waar Rotterdammers trots op kunnen zijn! Met deze architecten heb ik er alle vertrouwen in dat we deze ambities gaan waarmaken. Het Nieuwe Stadskantoor wordt hiermee het symbool voor de tweede wederopbouw van de binnenstad van Rotterdam.

De beoordelingscommissie selecteerde vijf deelnemers uit in totaal 66 inzendingen. Het gaat om:

Claus en Kaan Rotterdam
Mecanoo in combinatie met Wubbo Ockels
Meyer en Van Schooten Architecten in combinatie met architectenbureau Fritz
OMA in combinatie met ABT
SeARCH in combinatie met Christian Müller

Sterkste visies
De gemeente Rotterdam publiceerde 23 maart 2009 de oproep om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd. Op basis van de criteria in deze oproep beoordeelde de beoordelingscommissie de visies van de inzenders en hun referentieprojecten. De commissie had hierbij bijzondere aandacht voor duurzaamheid, omgang met het monument en integratie van openbare ruimten in het gebouw. De beoordelingscommissie oordeelde dat de vijf geselecteerde partijen op deze gebieden de sterkste visies neerlegden. De geselecteerde partijen geven blijk van visies die doordacht, spannend en vernieuwend zijn. Ze maken ons nieuwsgierig naar de ontwerpen, aldus Ole Bouman namens de beoordelingscommissie.

Brede belangstelling voor ontwerpwedstrijd
De inzendingen waren van hoge kwaliteit en zeer divers. Het gaat in totaal om 49 Nederlandse en 17 buitenlandse inzenders. Van de Nederlandse inzendingen waren er 18 afkomstig uit Rotterdam. De aanbestedingsprocedure maakte ook combinaties van bureaus mogelijk. Bij ruim een derde van de inzendingen was er sprake van een samenwerkingsverband. Hierdoor waren met 17 inzenders ook de jongere en kleinere bureaus sterk vertegenwoordigd.

Betrokkenheid Ontwikkelingsbedrijf
Henk Rotgans, directeur Vastgoed (OBR): Als vastgoedbeheerder en ontwikkelaar is het OBR direct betrokken bij de herontwikkeling van het Stadskantoor. De ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid, stedenbouwkundige inpassing en architectuur vinden we goed terug in de visies van de deelnemende architecten. Het belooft een spannende wedstrijd te worden!

Plannen Nieuwe Stadskantoor
Het Nieuwe Stadskantoor zal bestaan uit de Stadswinkel XL, een passage tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier, horeca en kleinschalige detailhandel, (gemeentelijke) kantoren, een ondergrondse parkeergarage voor gebruikers van het Stadskantoor en woonappartementen in hoogbouw. Van het huidige Stadskantoor blijft het monumentale L-vormige gedeelte uit de jaren 50 behouden, de latere aanbouw wordt gesloopt. De plannen voor het Stadskantoor sluiten aan bij de doelstellingen van het gemeentelijk Binnenstadsplan 2006-2020: een levendig en aantrekkelijk verblijfsklimaat voor bewoners én bezoekers.

Voor meer informatie over het programma van het Nieuwe Stadskantoor, de ontwerpwedstrijd, de samenstelling van de beoordelingscommissie en de sloop- en bouwrijp werkzaamheden: www.rotterdam.nl/stadskantoor.

Bron: Ontwikkelingsbedrijf, 26-05-2009