A&F Agrotechnology & Food Innovations


25 mei 2009
Onderdeel: LEI

De ontwikkeling van ICT is een belangrijke motor voor verandering, ook in agrarische ketens. Wageningen UR heeft deze veranderingen beschreven in het vandaag verschenen rapport âThought for Food; The impact of ICT on agribusinessâ. Daarin wordt geschetst dat ketens zich steeds meer ontwikkelen tot open netwerken waar kennis en informatie gedeeld worden, tot voordeel van alle partijen.

Bescherming van informatie was vroeger het paradigma. Nu is de algemene opvatting dat men er zelf beter van wordt als informatie met anderen wordt gedeeld. Daardoor wordt het bijvoorbeeld makkelijker om klanten te bereiken en te consulteren. Wie de voorraden van zijn afnemer kent, kan preciezer aanbieden. De traceerbaarheid van producten verbetert door het uitwisselen van informatie, productontwikkeling heeft meer succes en de distributie kan het mes zetten in de kosten.
ICT stelt mensen in staat om slimmer te werken. Dat wil zeggen: efficienter, sneller en kwalitatief beter. In het rapport wordt geconstateerd dat Europa achter ligt ten opzichte van de Verenigde Staten omdat wij slechter presteren op de introductie van innovaties. In de VS zijn er minder belemmeringen, terwijl de EU een overgereguleerde markteconomie heeft.

De belangrijkste belemmering zit hem echter in de mensen zelf. Werknemers zullen anders moeten gaan werken. Ze moeten daadwerkelijk informatie gaan delen en niet alles voor zichzelf houden. Ook het management en de organisatie moeten daar op inzetten. De technologie hiervoor is beschikbaar, het gaat nu om een gedragsaanpassing. De kennis benutten die op de plank ligt, is volgens dit onderzoek de grote uitdaging voor de kenniseconomie op dit moment. Het onderzoek is uitgevoerd door LEI, AFSG en DMW (alle Wageningen UR) in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit .

Rapport 2009-029 Thought for Food; The impact of ICT on agribusiness

Contact
Frank Bunte
Frank.Bunte@wur.nl
Profiel