Rijksuniversiteit Groningen

Koninklijke Onderscheiding voor Robert Janz

Datum: 26 mei 2009

Maandag 25 mei 2009 ontving Robert Janz zijn Koninklijke Onderscheiding, hem toegekend tijdens de Lintjesregen 2009. Omdat hij toen in het buitenland was werd de onderscheiding uitgereikt bij de start van de cursus "Managing an Academic Network Infrastructure". Aan deze cursus nemen ongeveer veertien Afghaanse IT'ers deel die werkzaam zijn bij Afghaanse universiteiten, waaronder de Herat University, Kabul University en Balkh University in Mazar-e-Sharif en bij het Afghaanse Ministerie van Hoger Onderwijs. Dr. R.F. Janz is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester M. Boumans van Janz woonplaats Haren reikte de onderscheiding uit in de Zernikeborg op het Zernikecomplex in Groningen, tijdens de start van de cursus. Hierbij was de directeur van het SILK programma, dr. Walter Kaffenberger van de NAVO, in Groningen aanwezig. Middels een videoconferentie werden de cursisten vanuit het NAVO hoofdkwartier in Brussel welkom geheten door Jean François Bureau, Assistent Secretary General van de Public Diplomacy divisie, waar het Science for Peace and Security (SPS) programma onderdeel van is.

Dr. R.F. Janz

Robert F. Janz (Djakarta, 1953) zet zijn grote deskundigheid op het gebied van ICT niet alleen voor de universiteit in, maar ook ver daar buiten. In samenwerking met de NUFFIC voerde hij in Afrikaanse landen als Burkina Fasso, Eritrea, Oeganda, Zambia en Mozambique met veel succes ICT-projecten uit.

Vanaf 1999 is Janz als ICT-consultant voor het NATO Science for Peace Panel on Computer Networks betrokken bij internationale projecten in Centraal-Azië. Doel is de kennisinfrastructuur in landen in die regio te intensiveren en de communicatie van wetenschappers in Oost en West te stimuleren. Janz is met name betrokken bij het SILK-project (de virtuele zijderoute), dat Oezbekistan, Kyrgystan, Kazachstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan van internettoegang voorziet. In 2004 is het SILK Virtual Highway project onder leiding van Janz uitgebreid naar de Universiteit van Kabul (Afghanistan). Zo wordt een bijdrage geleverd aan een succesvolle implementatie van het NATO Science & Peace programma om de veiligheid en economische ontwikkeling van Afghanistan - na jaren van conflict, verwoesting en armoede - te verbeteren. Door zijn inzet is Janz hét gezicht geworden van NATO's Civil Science Programme in de universiteiten en Academies van Wetenschap in Centraal-Azië en Afghanistan. Dankzij hem is het imago van de NAVO als agressieve militaire organisatie in `zijn' regio deels doorbroken. Bij Janz gaan vakkennis en gedrevenheid hand in hand met interculturele mensenkennis en maatschappelijke betrokkenheid. > lees verder