Bedrijfsleven en bezoekers tevreden over dienstverlening Expatcenter

Sinds vorig jaar werkt de Immigratie- en Naturalisatiedienst intensief samen met de gemeenten Amsterdam en Amstelveen binnen het project Expatcenter. Onderzoek heeft aangetoond dat het bedrijfsleven zeer tevreden is over de dienstverlening van het Expatcenter.

Dit centrum, gevestigd in het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas, is een gezamenlijke proef van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de gemeenten Amsterdam en Amstelveen. Het one-stop-shop loket moet het voor buitenlandse werknemers aantrekkelijker maken zich in Nederland te vestigen. Staatssecretaris Albayrak en burgemeesters Cohen van Amsterdam en Van Zanen van Amstelveen openden in 2008 het Expatcenter door de eerste drie buitenlandse werknemers een verblijfsvergunning uit te reiken. Met dit initiatief komen Amsterdam, Amstelveen en de IND tegemoet aan de wens van internationale bedrijven en hun werknemers om de procedures te versimpelen om in Nederland te werken.

Onlangs is een onderzoek uitgevoerd om te monitoren hoe tevreden het bedrijfsleven is over de dienstverlening van het Expatcenter. De waardering voor de nieuwe service bij het bedrijfsleven is hoog, 85 procent was tevreden tot zeer tevreden over de diensten van het Expatcenter. De werkwijze en service kregen in de enquête een gemiddeld rapportcijfer van 7.7. De oude situatie, waarbij sprake was van een versnipperde dienstverlening, scoorde een 5. De individuele bezoeker waardeert de service van het Expatcenter met een 8.9.

Ofschoon de bestaande kennismigrantenregeling als succesvol wordt ervaren door zowel werkgevers als kennismigranten zelf, wil Albayrak voortdurend nagaan hoe de procedures verder kunnen worden geoptimaliseerd. In juni 2008 is de proef met het Expatcenter gestart, waarbij de procedures voor de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en voor de verblijfsvergunning regulier (vvr) ten behoeve van kennismigranten zijn geïntegreerd. In samenwerking met gemeenten en internationale bedrijven zorgt de IND zo voor een warm(er) welkom voor de expat.

Een Engelstalige website maakt het expats en hun familie makkelijker hun weg te vinden in de Amsterdamse regio. Alle gemeentelijke informatie en tips over belangrijke zaken die zo snel mogelijk geregeld moeten worden, zijn te vinden op de site. Op termijn kunnen expats via een digitaal formulier op de website de procedure om in Nederland te gaan werken al in het land van herkomst starten.

Meer informatie


* Amsterdam Expatcenter: onderzoek naar de dienstverlening aan expats in AmsterdamRapport | 26-05-2009 | pdf-document, 1.05 MB
Zie het origineel

* Foto's: Albayrak reikt eerste verblijfsvergunningen uit in Expatcenter

* About the Expatcenter