Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 mei 2009

Aanpak Utrechtse krachtwijken op stoom

Alle projecten en maatregelen ten behoeve van de Utrechtse krachtwijken zijn de afgelopen maanden van start gegaan. De eerste voorzichtige meetbare effecten van deze maatregelen zijn positief. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage en de monitor Krachtwijken die maandag aan minister Van der Laan zijn uitgereikt.

Voortgangsrapportage: de aanpak
In de vijf Utrechtse krachtwijken (Kanaleneiland, Zuilen-Oost, Ondiep, Overvecht en Hoograven) zijn nagenoeg alle projecten uit de wijkactieplannen in uitvoering. Het idee van de aanpak is dat fysieke maatregelen hand in hand gaan met sociale maatregelen: het verbeteren van de wijk gebeurt zoveel mogelijk in combinatie met het verbeteren van het perspectief van de bewoners zelf. De voortgangsrapportage beschrijft heel precies de status van de projecten per wijk.

In het algemeen kan gesteld worden dat er sneller en intensiever hulp geboden wordt bij dreigende problemen. Overlastgevende jongeren krijgen een individuele aanpak door politie en het Openbaar Ministerie. In alle wijken zijn straatcoaches actief en hebben corporaties geïnvesteerd in beheer en toezicht via video-intercoms en camera's en het inzetten van extra buurtbeheerders. Diverse activiteiten versterken de sociale cohesie en brengen bewoners bij elkaar. Bij het initiëren of doorvoeren van veranderingen in de openbare ruimte worden bewoners betrokken. Ook is er hard gewerkt aan bewonersparticipatie.

Minder succesvol zijn de plannen op het gebied van werkgelegenheid. Meer aandacht moet dan ook uitgaan naar activiteiten op het gebied van werk en economie en het realiseren van maatschappelijk vastgoed zoals multifunctionele accomodaties en ouderlokalen.

Monitor Krachtwijken: de effecten
De monitor Krachtwijken is bedoeld om de effecten van de aanpak te volgen. De ontwikkelingen zijn over het geheel genomen positief. Kanaleneiland en Hoograven zijn de wijken waar geen enkele indicator de verkeerde kant opgaat. De andere wijken laten een gevarieerder beeld zien, waarbij meer indicatoren een gunstige dan een ongunstige ontwikkeling laten zien. In alle wijken stijgt de toekomstverwachting.

Negatieve ontwikkelingen zijn er ook. De geringe afname van jongerenoverlast in Zuilen-Oost en de verdere stijging van buurtonveiligheidsgevoelens, woninginbraak in Overvecht en de toename van autokraak in Ondiep. Verdere aandachtspunten zijn de intensief ervaren jongerenoverlast in Overvecht en Kanaleneiland.