Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 mei 2009

Brandweer tevreden over rookmelderactie in Klarendal

De brandweer is tevreden over de rookmelderactie die is gevoerd in de Arnhemse wijk Klarendal. Tachtig procent van de woningen in de wijk werden bezocht door de brandweer. Van de 486 waar de bewoners thuis waren, had 79 procent een rookmelder in huis.

Inwoners positief over de rookmelderactie
De inwoners van Klarendal waren enthousiast over de actie. Veel bewoners nodigden de brandweerlieden uit binnen te kijken of de rookmelders goed hingen en ook werkten. Meestal was dat het geval. De rookmelders hingen op de juiste plaatsen in huis, in de gang op de benedenverdieping en op de overloop in de woning. Veel woningen hadden echter alleen een rookmelder in de gang. De brandweer adviseerde daar om op alle verdiepingen een rookmelder te plaatsen.

De brandweer constateerde wel dat er ook rookmelders zonder batterij waren. De bewoners gaan er ten onrechte vanuit dat de woningbouwvereniging niet alleen de rookmelders ophangt, maar ook de batterijen komt vervangen. Gemiddeld moeten batterijen jaarlijks worden vervangen.

Voorlichtingsactie in winkelcentrum succes
Er was veel belangstelling voor de verkoop van rookmelders in het winkelcentrum van Klarendal. Ook voor de demonstraties met een vlam in de pan en hoe een blusdeken te gebruiken. Bijna iedereen waagde het door een met rook gevulde `kamer' te lopen en de uitgang te zoeken.De jeugd was enthousiast over de wijze waarop ze kon kennismaken met brand en brandveiligheid. Ze mochten met een brandweerjas aan en een helm op zelf een brand blussen.

Waarom actie in Klarendal?
De brandweer koos voor een actie in Klarendal omdat bewoners van oudere huizen zelf verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van rookmelders. In de wijk staan veel oudere woningen die vaak worden gedeeld door meerdere huishoudens. Er is veel kamerbewoning en er zijn ook veel boven- en benedenwoningen. De Arnhemse brandweer wil dat iedereen weet dat een rookmelder heel belangrijk is, omdat je veel meer overlevingskans hebt als er brand uitbreekt.