WPC: Woekerpolisregeling Achmea volstrekt onvoldoende

26/05/2009 12:06

Stichting WPC (Woekerpolis Claim)

De woekerpolisregeling die Eureko (Achmea/Interpolis) vanmorgen eenzijdig bekend heeft gemaakt, schiet aan alle kanten tekort. Op verschillende onderdelen is het aanbod van het verzekeringsconcern beduidend slechter dan in de vier grote regelingen die door Stichting WPC eerder zijn afgesloten. Jeroen Wendelgelst, voorzitter van WPC: "Het is ondenkbaar dat een grote partij als Eureko hiermee wegkomt. WPC zal op korte termijn rechtszaken tegen Eureko beginnen om een betere compensatieregeling af te dwingen voor de klanten met een beleggingsverzekering bij Eureko."

Volgens het vandaag verschenen persbericht van Eureko bedraagt de waarde van de compensatie op einddatum EUR 315 miljoen, inclusief een fonds van EUR 40 miljoen voor polishouders in een schrijnende situatie. Slechts een kleine minderheid van de Eureko polishouders - circa 25% - ontvangt uiteindelijk enige compensatie.

Daarmee scoort de regeling van Eureko aanmerkelijk slechter dan die van collega-verzekeraars met een vergelijkbaar marktaandeel, zoals ING (Nationale-Nederlanden) en Reaal. Deze maatschappijen compenseren veel meer polishouders: circa 55% (ING/NN) en 45% (Reaal). Bovendien hebben zij per direct veel hogere bedragen uitgetrokken voor hun klanten. Ook voor polishouders in een schrijnende situatie heeft Eureko veel minder over dan ING (EUR 70 miljoen) en Reaal (EUR 52,5 miljoen).

Eureko komt met een eenzijdige regeling omdat er geen akkoord kon worden bereikt met de beide stichtingen die consumenten met een beleggingsverzekering vertegenwoordigen. Stichting WPC vond samen met stichting Verliespolis dat Eureko absoluut onvoldoende compensatie biedt en dat de regeling dus veel te mager is. Ook is onduidelijk of de administratie van Eureko toereikend is om de compensaties goed te kunnen berekenen. WPC roept polishouders van Eureko dan ook op de huidige regeling niet goed te keuren en vooral niets te ondertekenen.

WPC is "verbaasd en ontstemd" dat juist Eureko, als voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, een afwijkende koers vaart die indruist tegen een branchebrede oplossing voor de woekerpolisaffaire. Wendelgelst: "De woekerpolis affaire kan nu nog wel eens veel langer gaan duren dan iedereen had verwacht en gehoopt. Het optreden van Eureko is schadelijk voor de hele branche".