Warchild


Kinderen in Sri Lanka zetten de ellende even opzij Bookmark and Share
26 mei 2009 - Jennifer Donnville is hoofd programma's van War Child Canada en is op dit moment in Sri Lanka. Mijn laatste bezoek aan onze projecten in Sri Lanka was een jaar geleden. Ik schrik als ik weer terug ben. De situatie is ernstig verslechterd. Maar gelukkig kunnen de kinderen in onze projecten dat even opzij zetten.

Vorige week zaterdag maakten we de zeven uur duren trip naar de oostkust van het eiland waar twee van onze projecten lopen. Naar een gebied dat vroeger door de Tamil Tijgers beheerst werd. Onze rit wordt constant onderbroken door politiechecks en `road blocks' door het leger. Omdat wij een permit hebben van de Canadese ambassade kunnen we redelijk snel doorrijden. Dat geldt niet voor alle lokale handelaren en burgers. Zij moeten alles uitladen en worden uitvoerig gecheckt. 's Avonds hoor ik het vuurwerk van feestvierende Sri Lankanen die de overwinning op de Tamil Tijgers vieren.

Jennifer Donnville is hoofd programma's van War Child Canada en is op dit moment in Sri Lanka. Vaste plek
Gisteren was een speciale dag. De dag van de opening van het Thiraimadu centrum van onze partner Butterfly Peace Garden. War Child heeft de verhuizing en bouw van deze opvangplek voor kinderen gesteund. Het stond eerst in een tijdelijk vluchtelingenkamp, maar heeft nu een vaste plek gekregen in de gemeenschap. De kinderen waren zo blij met hun nieuwe plek. Na de officiële openingsceremonie bestormden de kids hun nieuwe plek. Een grote overdekte ruimte met keuken en toiletten en allerlei kleine hoekjes waar kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Het is echt de coolste opvangplek die ik ook gezien heb, gebouwd van hout, klei, palmtakken en van boven tot onder beschilderd.

Stralende gezichten Jennifer Donnville is hoofd programma's van War Child Canada en is op dit moment in Sri Lanka.
De volgende dag bezoek ik twee andere creatieve speelplekken die door onze lokale partners gerund worden. Het blijft mooi om de stralende gezichten van de kleine kinderen te zien. Het is ongelofelijk hoe de kinderen tussen het geweld en de politieke onrust toch zo vrolijk kunnen zijn. Met hun vingers vol verf vergeten ze even de situatie om zich heen.

Lees hier wat War Child nog meer doet in Sri Lanka. Bekijk hier een diashow over de situatie in Sri Lanka

Kwart eeuw oorlog
Na ruim 25 jaar burgeroorlog in Sri Lanka heeft het regeringsleger de overwinning op de Tamil Tijgers geclaimd. Meer dan 70.000 mensen vonden de dood in het conflict. Duizenden kinderen hebben mee moeten vechten als kindsoldaat (bron: www.alertnet.org).