Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Ruim half miljoen euro naar samenwerking MKB en wetenschap

26 mei 2009

Twee samenwerkingsprojecten tussen wetenschap en midden- en kleinbedrijf ontvangen tezamen zo'n 650.000 euro uit het programma Integration of Biosynthesis and Organic Synthesis (IBOS). In totaal heeft IBOS nu ruim 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in elf MKB-projecten op het gebied van bio- en organische synthese. Dit maakt het tot een unieke vorm van publiek-private samenwerking.

De projectsubsidies worden gebruikt om postdoc-onderzoekers voor maximaal twee jaar te financieren. De bijdrage van het partnerbedrijf (eenderde van de totale investering) bestaat vooral uit de inzet van manuren en apparaten, materialen, enzymen, culturen en dergelijke.

Prof. M.W. Fraaije (RUG) en Enzyscreen B.V. gaan in hun samenwerking op zoek naar een manier om aardappelen op een efficiënte wijze langer eetbaar te houden. Aardappelen zouden langer eetbaar blijven als ze niet ontkiemen. Een middel dat dit voorkomt is (+)carvone, dat gewonnen kan worden uit D-limoneen. D-limoneen is het belangrijkste bestanddeel van sinaasappelschillen en komt als afvalproduct vrij bij de productie van sinaasappelsap. In dit project ontwikkelen de onderzoekers een bacterie die D-limoneen op milieuvriendelijke wijze omzet in (+)carvone. In een bioreactor van honder tot tweehonderd kubieke meter groot, is het in de toekomst mogelijk om jaarlijks honderden tonnen aan (+)carvone te produceren en daarmee aardappelen langer houdbaar te maken.

Dr. ir. L.H. de Graaff (WUR) en ProteoNic B.V. gaan werken aan nieuwe manier om de schimmelstam Aspergillus niger te verbeteren om zo tot hogere en (kosten)efficiëntere eiwitproductie te komen. In tal van industriële processen wordt gebruikgemaakt van schimmels die eiwitten produceren, die op hun beurt bepaalde biochemische reacties opwekken. Het is gunstig voor de industrie als de benodigde eiwitten kunnen worden geproduceerd in zo groot mogelijke hoeveelheden en tegen zo laag mogelijke kosten.

Over IBOS

Het programma IBOS (2003-2012) combineert organische chemie met biochemie en biotechnologie, om zo te komen tot een sneller, efficiënter en duurzamer productieproces van fijn-chemische producten zoals voedselproducten en medicijnen. Speciale aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van nieuwe producten en processen in het midden- en kleinbedrijf. Daartoe zijn sinds 2007 vier subsidierondes speciaal voor het MKB gehouden, waarvan de laatste nu is afgerond. In totaal zijn elf MKB-projecten gestart voor een bedrag van ruim 2,2 miljoen euro. De eerste resultaten worden in 2010 verwacht.

Partners

Het programma IBOS wordt uitgevoerd met steun van het NWO-gebied Chemische Wetenschappen, het ministerie van Economische Zaken en (MKB-)ondernemingen uit de chemie en de life sciences. Penvoerder is NWO-ACTS. ACTS staat voor Advanced Chemical Technologies for Sustainability, en is binnen NWO het platform voor publiek-private samenwerking in de chemie.

..............................

Meer informatie:

* Mark Schmets, MSc, programmamanager IBOS
* +31 (0)70 344 05 37

* m.schmets@nwo.nl

laatst gewijzigd op 26 mei 2009