GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil Europees verbod op nertsenbont

Amsterdam/Den Haag, 26 mei 2009 - Een wetsvoorstel om de handel en productie van nertsenbont in Nederland te verbieden, maakt een grote kans op een meerderheid in de Tweede Kamer vandaag. GroenLinks ziet een Nederlands verbod op nertsenbont als een opstapje naar een algeheel Europees bontverbod.

Europees GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini wil dat de Europese Unie de handel en productie van bont in heel Europa aan banden legt.

"Dankzij de inspanningen van GroenLinks in Europa is er al een verbod op honden- kattenbont ingesteld. Onlangs stemde het Europarlement ook voor een verbod op zeehondenbont. Nertsen zijn misschien iets minder aaibaar, maar dat is geen reden om ze niet te beschermen," aldus Sargentini.

Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al een verbod op de productie van nertsenbont. In Nederland worden er elk jaar bijna vijf miljoen nertsen vergast. Daarmee zijn we de derde producent van nertsenbont ter wereld.

Sargentini: "Niet bepaald een eretitel. Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan deze barbaarse praktijk. Maar laten we eerlijk zijn, ergens is het ook wel hypocriet om bont van honden, katten, zeehonden en nertsen te verbieden en bont van andere dieren wel toe te staan. GroenLinks wil daarom een algeheel Europees bontverbod. Nederland moet het lef hebben om daarin voorop te lopen".


---------------------