Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Grondrecht eerlijk proces geldt niet voor bezwaar

Lex van Almelo
Het in art. 6 EVRM neergelegde grondrecht op een eerlijk proces geldt alleen voor de procedure bij de rechter, en niet voor de behandeling van het bezwaar door het bestuursorgaan. Als het bestuursorgaan te lang doet over de behandeling van een bezwaar, maar de belanghebbende niet in beroep gaat bij de bestuursrechter, kan de belanghebbende geen beroep doen op art.6 EVRM - en dus ook geen schadevergoeding eisen wegens overschrijding van de redelijke termijn. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep onlangs bepaald.
De CRvB had eerder dit jaar al vastgesteld dat de procedure, wanneer er in drie instanties wordt geprocedeerd over een socialezekerheidszaak, in totaal niet langer dan vier jaar mag duren: een half jaar voor het bezwaar, anderhalf jaar voor het beroep en twee jaar voor het hoger beroep. Als één van de drie fasen langer duurt, maar de vier jaar niet worden overschreden, is de termijn redelijk. De vergoeding voor een overschrijding bedraagt in beginsel EUR 500 voor elk half jaar.
In maart jl. bepaalde de Raad van State dat de behandeling van het bezwaar en de behandeling van het beroep tezamen niet meer dan drie jaar mag duren en dat een vertraging bij de één kan worden gecompenseerd door voortvarendheid bij de andere.
---