Technische Universiteit Eindhoven

Vijftienhonderd scholieren springen op duurzame dansvloer

Geplaatst: 26 mei, 2009

Zon vijftienhonderd middelbare scholieren dansen vandaag, dinsdag 26 mei, in het Eindhovense Evoluon op een dansvloer die stroom opwekt. Ze proberen zo voldoende energie vrij te maken om zeshonderd ledlampjes te laten branden. De stunt vormt de afsluiting van de Eureka!Cup, een ontwerpwedstrijd voor havo- en vwo-scholieren.

Foto: Giullia Melloni

De scholieren moeten met hun gedans voldoende energie opwekken om een lichtornament met zeshonderd led-lampjes, gesponsord door Philips, voluit te laten stralen.

De wedstrijd voor scholieren van havo en vwo 1 tot en met 3 wordt georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in samenwerking met Fontys Hogescholen en andere universiteiten, bedrijven en instellingen.

Watts Going On?
De leerlingen en hun begeleiders (vijftig scholen, 163 teams) zijn 26 mei de hele dag in het Evoluon ter afsluiting van de Eureka!Cup. In deze ontwerpwedstrijd hebben de scholieren in groepjes gewerkt aan opdrachten rond het thema: Watts Going On? (duurzame energie). De opdrachten liepen uiteen van het ontwerpen van een duurzame energiecentrale tot het laten rijden van energiezuinige autos. Het doel is de leerlingen te laten kennismaken met de toepassingen van technologie.

Winnaars bezoeken windmolens
Tijdens de finaledag presenteren de deelnemers hun prototypes aan een deskundige jury van vertegenwoordigers van de universiteiten en opdrachtgevers. Van elk prototype wordt beoordeeld hoe innovatief het is én hoe creatief de oplossing.

Ook heeft een aantal teams in het kader van de Eureka!Cup een film gemaakt, die ze presenteren aan een jury onder leiding van filmexpert Jac Goderie. Het winnende groepje wordt beloond met een tocht naar een groot windmolenpark, vijftien kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee.

Dansen wordt duurzaam
De duurzame dansvloer waarop de scholieren los gaan, is de eerste dansvloer die de bewegingen van dansend publiek omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt deels gebruikt voor de verlichting van de vloer, die interactief reageert op de dansers. Het andere deel kan voor andere apparaten worden gebruikt. Afhankelijk van diens gewicht, kan iemand op de dansvloer 5 tot 20 watt aan vermogen opwekken. Onderzoekers van de TU/e hebben meegeholpen met het ontwikkelen van deze bijzondere dansvloer. De vloer is eigendom van het bedrijf Sustainable Dance Club (www.sustainabledanceclub.com).

Voor meer informatie over de Eureka!Cup: www.eurekacup.nl.