Hogeschool Windesheim

Persbericht, dinsdag 26 mei 2009

Vanaf september 2009 starten Windesheim en Stenden hogeschool de deeltijdopleiding Master of Learning & Innovation (MLI). De opleiding bevordert de onderwijsinnovatie binnen het primair, voortgezet, beroeps- en speciaal onderwijs. De MLI richt zich op âexcellente docentenâ met extra taken zoals teamleiders, coördinatoren en projectleiders. Zij zijn vaak vanuit hun werk als docent al voortrekkers bij onderwijsvernieuwing en âverbetering. De opleiding sluit hier perfect op aan.

De opleiding is ontwikkeld door Windesheim en Stenden hogeschool. Beide hogescholen bieden de geaccrediteerde, tweejarige opleiding aan vanuit hun locaties Zwolle en Leeuwarden. Op beide locaties kunnen in september maximaal vijftig studenten starten. âDeze MLI wil een impuls geven aan duurzame onderwijsvernieuwing vanuit de onderwijspraktijk zelf. Dit gaat nu te vaak anders en daardoor ook voor 70% niet naar verwachting, zo blijkt uit onderzoek. De politiek erkent het belang ervan, gezien het feit dat de overheid deze master bekostigtâ, vertelt Bert Meijer, afdelingsdirecteur Masters en Lerarenopleiding Basisonderwijs School of Education bij Windesheim. âDe aanmeldingen komen inmiddels op gangâ, zegt Petra Vos, manager van de MLI. âDe deelnemers zijn over het algemeen ervaren docenten die meer willen op het gebied van onderwijsontwikkeling en -vernieuwing. Zij kunnen een Lerarenbeurs voor scholing aanvragen en dat biedt veel scholen de mogelijkheid voor vervanging van de betreffende medewerker te zorgen.â

Theorie en praktijk geïntegreerd
Onderzoek naar onderwijsinnovaties, ontleend en gekoppeld aan de praktijk, staat centraal in de MLI. Petra Vos: âWe richten ons onder andere op het meer en beter toepassen van ICT in het onderwijs en op het veranderen van het onderwijs, zowel inhoudelijk als didactisch.â Het tweede jaar draait om projectmanagement en de masterthesis. De studenten studeren een dag per week en werken in innovatiekringen en aan projecten van hun school. In combinatie met de studievoorbereiding bedraagt de totale studielast ongeveer twintig uur per week. De werkvormen die in de MLI aan bod komen zijn kleine werkgroepen, hoorcolleges, seminars en workshops. Daarnaast worden masterclasses georganiseerd en staat in het tweede jaar een internationale studiereis op het programma.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en het aanvragen van een brochure terecht bij het Windesheim Informatiecentrum, 038 â 4 699 699 of een email sturen naar info@windesheim.nl. Voor nadere vragen rond het programma kunt u contact opnemen met Petra Vos,via email: p.vos@windesheim.nl.