Algemene Onderwijsbond

datum: 26 mei 2009
Verbetering van de reiskostenregeling, harmonisatie van de schalen tussen onderwijzend en ondersteunend personeel en een salarisverhoging van 400 euro voor personeel op fulltime basis. De Algemene Onderwijsbond heeft samen met Abvakabo FNV, UnieNFTO en de MBO-Raad aanvullende afspraken gemaakt voor een verlenging van de cao in het middelbaar beroepsonderwijs tot eind dit jaar. De beschikbare ruimte is gebruikt om de sector 'stormklaar' te maken voor de komende tijd.
De belangrijkste aanvullingen zijn een eenmalige uitkering van 400 euro in oktober uit de arbeidsvoorwaardenruimte voor 2009 voor al het personeel op fulltime basis. Parttimers ontvangen een bedrag naar rato.
Verder geldt vanaf februari 2009 structureel een vergoeding voor de reiskosten voor het woon-werkverkeer van 15 cent per kilometer. Hiermee maakt het mbo goed gebruik van de loonruimte en gaan de cao-partijen met realistische afspraken richting 2010. Zoals al eerder was afgesproken wordt dit jaar voor het eerst een volledige 13e maand uitbetaald: een eindejaarsuitkering van 8,33%. De salarisschalen 10 tot en met 13 van het ondersteunend personeel worden geharmoniseerd met die van het onderwijzend personeel. Dit brengt het loongebouw op orde. De lagere schalen gaan er relatief veel op vooruit, doordat de salarisverhoging in centen en niet in procenten plaatsvindt.
De cao-partijen zullen zich actief inzetten om de kabinetsmaatregelen ter voorkoming van jeugdwerkloosheid te realiseren. In 2010 bekijken de cao-partijen opnieuw wat de ruimte is voor arbeidsvoorwaarden, of dat er sprake van tegenvallers.

Het onderhandelarsakkoord kunt u hieronder downloaden.