Gemeente Heemskerk


dinsdag, 26 mei 2009

2008 gemiddeld jaar voor cie bezwaarschriften Heemskerk

Het jaar 2008 was een gemiddeld druk jaar voor de commissie bezwaarschriften van de gemeente Heemskerk. In totaal werden 144 bezwaarschriften ontvangen. Dat zijn er 29 minder dan in 2008. De commissie heeft bijna driekwart van de behandelde bezwaarschriften ongegrond verklaard, krap eenvijfde deel van de bezwaarschriften heeft zij gegrond verklaard. Een klein deel bleek niet-ontvankelijk, over het algemeen omdat zij te laat zijn ingediend.

Ruim de helft van bezwaarschriften op tijd behandeld De gemeente moet een bezwaarschrift binnen 14 weken afhandelen. In meer dan de helft van de gevallen is dit gelukt. Burgers die het niet eens zijn met een beschikking van de gemeente, kunnen daartegen een bezwaarschrift indienen. Dat bezwaarschrift legt de gemeente voor aan een onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Die bestaat uit personen van buiten de gemeente. De commissie bekijkt de hele zaak nog eens grondig en organiseert over het algemeen een hoorzitting waarbij de bezwaarmaker en een vertegenwoordiger van de gemeente hun woordje kunnen doen. Daarna brengt de commissie een advies uit aan de gemeente, waarin zij aangeeft wie er gelijk heeft: de bezwaarmaker of de gemeente.

Kwaliteit
De commissie is tevreden over de kwaliteit van de beschikkingen en de vertegenwoordiging namens de gemeente op de hoorzitting. Wel komt het nog steeds wel eens voor dat een beschikking is ondertekend door een ambtenaar die hiertoe niet bevoegd is.

Premediation
Een stijgend aantal bezwaren, vooral in sociale zaken, wordt opgelost door middel van premediation, dat wil zeggen zonder dat de commissie er aan te pas komt. Een ambtenaar neemt contact op met de bezwaarmaker. In veel gevallen blijkt dan dat het bezwaar gegrond is en krijgt de bezwaarmaker zijn gelijk.

Bouwen en wonen
In een aantal grote bouwzaken was de bouwvergunning door het college niet voldoende gemotiveerd. In een paar gevallen had het college vrijstelling van het bestemmingsplan verleend, zonder goed te motiveren waarom dat in die gevallen gewenst is. Het college kan dit gebrek in de motivering in de bezwaarfase alsnog herstellen, maar de commissie wijst er op dat het zorgvuldiger is de zaken al in het beginstadium goed op orde te hebben.

---