Stichting Verliespolis: woekerpolisregeling Achmea onvoldoende

26/05/2009 13:43

Stichting Verliespolis

PERSBERICHT

Stichting Verliespolis: woekerpolisregeling Achmea onvoldoende

26 mei 2009

Den Haag - Na maanden van onderhandelen heeft de Stichting Verliespolis geen handtekening willen zetten onder het compensatievoorstel dat Achmea vandaag eenzijdig naar buiten heeft gebracht. De Stichting Verliespolis constateert dat Achmea haar klanten over het geheel een slechtere regeling aanbiedt dan de verzekeraars waarmee de Stichting Verliespolis wel schikkingen heeft bereikt. Verder is het onduidelijk of, door wie en hoe toezicht wordt gehouden op de correcte uitvoering van de regeling. Op hoofdlijnen zijn de bezwaren van de Stichting Verliespolis de volgende:


- Het budget dat Achmea uittrekt voor mensen in een schrijnende situatie (euro 40 miljoen) is veel te laag. Wanneer gekeken wordt naar het aantal polissen van Achmea en naar vergelijkbare regelingen, zou dit budget fors hoger moeten zijn. Bovendien ontbreekt een beroepsmogelijkheid bij een onafhankelijk instituut.


- De kostenstructuur van de overlijdensrisicopremies is niet transparant. Het is niet duidelijk of polishouders bij Achmea over de band van risicopremies alsnog teveel betalen.


- Er is bezuinigd op de derde kostencategorie (2,35%). Een regeling voor koopsommen hoger dan of gelijk aan euro 20.000,- ontbreekt. Daarnaast is de derde kostencategorie bij Achmea van toepassing op jaarpremies groter dan euro 2.000,-. In de bestaande schikkingen gaat het om 'groter of gelijk aan euro 2.000,-'.


- Achmea laat in het midden of er een onafhankelijk toezicht op de correcte naleving van de regeling plaatsvindt.

De Stichting Verliespolis: "Het zal zeer bepalend zijn hoe Achmea de compensatie gaat berekenen. Hierover hebben ze niets bekend gemaakt. Afhankelijk van de te kiezen berekeningsmethodiek zullen polishouders vele euro's meer of minder compensatie ontvangen. Het is zeer spijtig dat Achmea ten koste van haar polishouders afwijkt van eerdere regelingen en de luiken gesloten houdt voor wat betreft de uitvoering van de regeling. Onder deze omstandigheden kan de Stichting Verliespolis geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor deze regeling. Daarom houden we al onze opties open."

De Stichting Verliespolis, een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de VEB, is de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.