Vlees met Beter Leven-kenmerk eind dit jaar bij Albert Heijn

26/05/2009 14:00

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Den Haag, 26 mei 2009 - Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming is eind dit jaar op al het diervriendelijker geproduceerd vlees van Albert Heijn terug te vinden. Vandaag presenteerde de supermarktketen haar nieuwe Eigen Merk 'AH puur?' waaronder biologisch vlees valt, maar ook een nieuw, zogenaamd 'tussensegment'. Vooral de introductie van scharrelvarkensvlees met twee sterren van de Dierenbescherming is opvallend. Dit vlees is momenteel amper verkrijgbaar in de supermarkt. Biologisch vlees krijgt drie sterren, de scharrelkip van Albert Heijn één.

'AH puur?' is niet alleen een overkoepelend merk is voor biologisch- en scharrelvlees, maar óók voor biologische, fairtrade, duurzame vangst en ecologische producten. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming is blij met de overeenkomst die hij heeft kunnen sluiten met Albert Heijn. "Consumenten kunnen langzaam maar zeker uit steeds meer diervriendelijker geproduceerd vlees kiezen dat bovendien betaalbaar is. Voor vleesconsumptie blijft ons credo 'minder, maar beter'; waarbij voor sommigen het beste te duur is. Voor hen wordt de stap naar beter vlees met één of twee van onze sterren bij Albert Heijn nu eenvoudiger gemaakt".

Vorige week sloot de Dierenbescherming nog een convenant met de overheid en het bedrijfsleven met als doelstelling de omzet van vlees uit het tussensegment jaarlijks met vijftien procent te laten stijgen. De overheid ondersteunt dan bijvoorbeeld de bouw van diervriendelijker stallen.

Geheel nieuw in het assortiment van Albert Heijn is vlees afkomstig van scharrelvarkens. Deze dieren hebben meer bewegingsruimte, worden gehouden op stro en beschikken over een uitloop naar buiten. De mannelijke biggen worden niet gecastreerd. Dit vlees krijgt twee sterren van de Dierenbescherming.

Buiten grazen

Albert Heijn verkoopt sinds begin 2009 al kalfsvlees met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. In januari sloot de Dierenbescherming een contract met de grootste kalfsvleesproducent ter wereld waardoor bloedarmoede bij de dieren tot het verleden behoort. Dit vlees heeft één ster gekregen. Naast het kalfsvlees heeft straks al het diervriendelijker vlees van Albert Heijn het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Ierse rundvlees dat momenteel als 'Greenfields' wordt verkocht. Dit vlees krijgt één ster omdat de dieren het grootste deel van het jaar buiten kunnen grazen.

Tenslotte zorgt Albert Heijn ervoor dat er in al haar filialen scharrelkip met één ster van de Dierenbescherming verkrijgbaar is. Dit is vlees afkomstig van dieren met een veel steviger bouw dan hun soortgenoten in de bio-industrie, waardoor ze geen last hebben van allerlei lichamelijke gebreken. Bovendien krijgen deze dieren twee maal zoveel ruimte.

(einde bericht)





http://www.dierenbescherming.nl