KWF Kankerbestrijding



26-05-2009

Muzikale steun in de strijd tegen huidkanker

Persbericht
36.000 nieuwe gevallen van huidkanker

Zuco 103 ondersteunt KWF Kankerbestrijding in de strijd tegen huidkanker. De Nederlands-Braziliaanse band heeft speciaal voor de Zon Verstandig-campagne van KWF Kankerbestrijding een nummer opgenomen.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen weten dat ze huidverbranding moeten voorkomen. Maar de koppeling met daadwerkelijk gedrag ontbreekt nog veel te vaak. Ze denken dat het niet zo'n vaart loopt, of vergeten zich gewoonweg te beschermen op plekken waar je flink kunt verbranden, zoals op het water, in het park of tijdens een buitenoptreden.

Strandgevoel

1 op de 7 Nederlanders krijgt in zijn leven huidkanker en dit aantal neemt toe. Dit jaar telt weer 36.000 nieuwe gevallen van huidkanker. 600 mensen overlijden jaarlijks. Gelukkig is huidkanker veruit in de meeste gevallen goed te behandelen. Bij 90 procent van de nieuwe gevallen is er een directe relatie met de hoeveelheid blootstelling aan UV-straling.
Zangeres Lilian Vieira van Zuco 103: "Bij onze muziek hoort een zonnetje en dat lekkere strandgevoel, maar er wordt steeds meer bekend over het verband tussen zon/uv-straling en huidkanker. KWF Kankerbestrijding roept mensen op om te genieten van de zon, maar ook na te denken over de gevolgen. Die instelling past goed bij Zuco 103. Want je moet kunnen genieten van de zon. En een bruin kleurtje is maar bijzaak!"

Rood als een kreeft

Het nummer gaat over het verlangen naar de zon. Lilian: "Helaas is die in Nederland niet vaak aanwezig! Maar als de zon er wel is, merk ik dat mensen direct de zon in gaan om een mooi kleurtje te krijgen. Vaak liggen mensen uren te bakken waardoor ze in plaats van bruin, zo rood als een kreeft worden. Zelf ben ik ook wel eens verbrand, ik weet precies hoe vervelend dat is! Overal doet het pijn, je voelt je opgezwollen waardoor je geen ruimte meer hebt voor een andere, mooie kant van de zon: de liefde. Onze muziek gaat om energie, je krijgt er een vrolijk gevoel van. Net als het gevoel dat je krijgt van de zon. Daarom vonden wij het ook zo leuk om dit nummer voor KWF Kankerbestrijding te schrijven."

Het nummer staat op de website zonverstandig.nl, daar kan iedereen het gratis downloaden.
Ook wordt het gespeeld op festivals.
De festivals waar Zuco 103 speelt zijn te zien op http://www.zuco103.com/