CNV Onderwijs

26 mei 2009

Onderhandelaarsakkoord CAO BVE 2009

Categorie: cao bve

Na moeizame onderhandelingen is toch nog overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen die een verlenging van de CAO BVE 2007-2009 mogelijk moet maken. Aanvankelijk zag het er naar uit dat slechts twee van de vier vakbonden hun fiat zouden geven aan de voorstellen van werkgevers. Omdat werkgevers in het afsluitende cao-overleg van 25 mei jl. toch bereid waren CNV Onderwijs op een tweetal punten tegemoet te komen, kon alsnog een akkoord met alle bonden bereikt worden.

Over een deel van de elementen uit het onderhandelaarsakkoord werd eerder al op hoofdlijnen overeenstemming bereikt in het kader van de lopende cao en het Convenant Actieplan Leerkracht van Plasterk. In het akkoord worden deze nu nader ingevuld c.q. uitgewerkt.

Vergoeding reiskosten woon-/werkverkeer
Zo was in het cao-akkoord van 2007 reeds afgesproken dat er een onderzoek gedaan zou worden naar de hoogte van de reiskostenvergoedingen woon-/werkverkeer in de bve-sector. Als zou blijken dat instellingen niet of nauwelijks de mogelijkheden hadden benut om op instellingsniveau een betere regeling af te spreken dan de basisregeling in de CAO BVE, dan zou dat aanleiding zijn om alsnog te komen tot een verbetering van de reiskostenregeling in de lopende cao. Hoewel door CNV Onderwijs en de collega vakbonden diverse malen is aangedrongen op het nakomen van deze afspraak in de huidige CAO BVE, is dat nooit gebeurd.
In het onderhandelaarsakkoord is vastgelegd dat vanaf 1 februari 2009 de regeling vergoeding reiskosten woon-/werkverkeer gewijzigd wordt conform de door CNV Onderwijs en collega vakbonden gedane voorstellen. Per kilometer zal 15 cent vergoed worden. De vergoeding wordt berekend vanaf 5 kilometer (enkele reis) op basis van de ANWB-routeplanner over de kortste afstand. De afstand wordt naar beneden afgerond op hele kilometers. De vergoeding wordt afgetopt op een maximum van 30 kilometer (enkele reis) en wordt toegekend over feitelijk gereisde kilometers.

Harmonisatie salarisschalen OP en OBP
In het kader van het Actieplan LeerKracht van Nederland van minister Plasterk is met werkgevers niet alleen onderhandeld over een herziening van de salarisstructuur van het onderwijsgevend personeel (OP), maar ook over het gelijktrekken van de daarmee corresponderende salarisschalen voor het ondersteunend en beheerspersoneel (OBP). CNV Onderwijs is van mening dat gelijk gewaardeerde functies ook gelijk beloond dienen te worden, niet alleen voor zover het gaat om het maximum salaris behorend bij een functie, maar ook als het gaat om de lengte van het carrièrepatroon. Met ingang van 1 februari 2009 worden de salarisschalen van de carrièrepatronen S-10 t/m S-13 geharmoniseerd met de salarisschalen van de carrièrepatronen LB t/m LE.

Juist omdat de afspraken in het Convenant LeerKracht van Nederland zo weinig betekenen voor het OBP heeft CNV Onderwijs zich tijdens het overleg over een nieuwe CAO BVE zich sterk gemaakt voor de inkomenspositie van het OBP in de lagere loonschalen. Dat heeft geresulteerd in een door werkgevers nu overgenomen voorstel van werknemerszijde om de specifieke eindejaarsuitkering voor het OBP in de schalen 1 t/m 8 om te zetten naar een bedrag per maand. Voor de functieschalen 1 t/m 5 wordt de uitkering van EUR 747,= per jaar vertaald naar een verhoging van alle schaalbedragen met EUR 62,25 per maand.
Voor de functieschalen 6 t/m 8 wordt ditzelfde gedaan met hun eindejaarsuitkering van EUR 702,=. Alle schaalbedragen worden verhoogd met EUR 58,50 per maand.
Voor beide categorieën schuilt het voordeel in het feit dat nu over de versleutelde bedragen zowel een vakantietoeslag van 8% wordt uitbetaald als de eindejaarsuitkering van 8,33% (vanaf 2009). Dat betekent een extraatje van ca. EUR 120,=. Door de versleuteling zijn de bedragen ook geïndexeerd. Dit gold niet voor de specifieke eindejaarsuitkering OBP.
Voor de functieschaal S-9 is afgesproken dat ook voor hen de schaalbedragen worden verhoogd met EUR 58,50 per maand. De in augustus uit te keren bindingstoelage van EUR 221,04 komt daarmee te vervallen. Resteert altijd nog een voordeel van een kleine EUR 500 exclusief 8% vakantietoeslag en 8,33% eindejaarsuitkering.

Looptijd en loonkostenontwikkeling
De werkgevers in de bve-sector waren niet bereid een afspraak te maken over een structurele salarisverhoging in 2009. Zij verwijzen daarbij naar de economische situatie in Nederland én het voornemen van het ABP-bestuur de premie per 01-01-2010 met 2% te laten stijgen. Wel zijn zij bereid een afspraak te maken over een eenmalige uitkering van EUR 400,= bruto voor alle medewerkers per 1 oktober 2009. Voor medewerkers in schaal 10 max komt dit overeen met ca. 0,8%; voor lager betaalden ligt dit percentage uiteraard hoger. Voor deeltijders geldt een uitkering naar rato van hun betrekkingsomvang.
Onder druk van CNV Onderwijs is nu wel in het akkoord vastgelegd dat als de arbeidsvoorwaardenruimte, die in 2009 gemoeid is met de eenmalige uitkering van dit akkoord (ca. 0,83%), in 2010 niet nodig blijkt ter financiering van tegenvallers in de
arbeidsvoorwaardenruimte (onder meer de stijging van de pensioenpremie met maximaal 2%), dan zal deze ruimte toekomen aan de arbeidsvoorwaarden.
Omdat gekozen is voor een verlenging van de CAO BVE 2007-2009 t/m 31 december 2009, zal in het kader van de CAO BVE 2010 gesproken kunnen worden over de invulling van de mogelijk beschikbaar komende arbeidsvoorwaardenruimte.
Uiteraard gaat de in 2007 overeengekomen verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,93% tot een volledige 13e maand normaal door.

Protocolafspraken
De afspraak over de mogelijk beschikbaar komende arbeidsvoorwaardenruimte is vastgelegd in een protocolafspraak. Ook de tweede tegemoetkoming aan CNV Onderwijs is als protocolafspraak opgenomen in het onderhandelaarsakkoord. Deze is gebaseerd op een van de afspraken in het sociaal akkoord. Vastgelegd is dat in het eerstvolgende branche-overleg in de mbo-sector aan de orde zal zijn of en op welke wijze de kabinetsmaatregelen ten aanzien van het voorkomen van jeugdwerkloosheid en het vergroten van arbeidsparticipatie in de mbo-sector kunnen worden gerealiseerd.

Achterbanraadpleging

Uiteraard zal CNV Onderwijs zijn leden in de sector BVE en de sector agrarisch onderwijs raadplegen over het bereikte akkoord. Binnenkort ontvangen deze leden een exemplaar van deze Nieuwsbrief, tezamen met een stembiljet, waarop zij kunnen aangeven of zij al of niet kunnen instemmen met het akkoord.

---